16 грудня 2022 09:53

Блогер: "Тимчик наближає м'яч до воріт суперника на рівні Забарного - це точно не компліментарно для фулбека"

Блогер Михайло Смоловий у своєму Телеграмі поділився черговим аналізом виступів гравців "Динамо" в першому колі УПЛ:


Лідери Динамо в УПЛ
xThreat/90 (частина 1)

Давайте ще покрутимо в руках модель «очікуваної загрози від передач» одного крутого індуса. Що воно таке те xThreat або просто хТ?

Логіка наступна: кожен пас або зменшує ймовірність забити або збільшує. Наче доволі проста для розуміння річ. Складні технічні моменти залишаю за дужками. Для простоти засвоєння вважайте хТ «безударним xG».
Часто нарікали: ну, от же, був небезпечний простріл, чувак зупинив, але вибили з-під ніг.
Для xG-моделі - це 0, а хТ-модель обов’язково відзначить автора цієї небезпечної передачі, його показник додасться до командного.
І в підсумку навіть якщо команди зіграють 0:0 та не завдадуть жодного удару (0 xG), то ми обов’язково побачимо, хто хоча б гостріше наближав м’яч до воріт суперника.

Традиційно будемо рухатися знизу до гори

1️8. Георгій Бущан 0.01/90
477 хвилин

1️7. Руслан Нещерет - 0.02/90
681 хвилина

Голкіпери пасують дуже далеко від небезпечних зон, які мають високі індекси, тому все закономірно.

1️6. Олександр Сирота - 0.15/90
757 хвилин

От власне і перша різниця між xG-моделлю і хТ. Олександр третій за xGBuildUp та сьомий за xGChain, а тут передостанній. Висновок: Сирота підіймає м’яч на чужу половину, але далі вже вмикаються інші гравці, що суттєво покращують позицію майбутнього удару.

1️5. Олександр Тимчик - 0.20/90
450 хвилин

Не так щоб багато, але Тимчик грав: навіть гол забив Руху, здається. Але ці 0.20/90 хТ досить яскравий показник його незграбності в атаці, коли замість точної передачі під удар, м’яч летить на трибуни чи до рук голкіперу. Сподіваюсь на зборах після народження первістка трохи оговтається, бо інший ПЗ Динамо поки не світить, а втрата Циганкова вже не за горами...

1️4. Ілля Забарний - 0.20/90
1286 хвилин

Сам факт, що Тимчик наближає м’яч до воріт суперника на рівні Забарного - точно не є компліментарним для фулбека.

1️3. Денис Попов - 0.21/90
657 хвилин

Ще один ЦЗ внизу чарту, тому висновки очевидні: наскільки би якісно ЦЗ не підіймали м’яч в атаку, футболісти вище все одно накручують «додаткову вартість» вже в безпосередній близькості до воріт.

1️2. Владислав Ванат - 0.25/90
788 хвилин

Завжди любив Ваната-скорера, що на молодіжному рівні якісно конвертував моменти в голи. Але от коли люди нарізають 1-2 скріни «дивіться, як асистує», то це не трохи неправильно. Бо навіть Кабаєв може виконати 1-2 якісні передачі за місяць, не настільки ж бесталанний. Але 0.25/90 хТ - це далеко до тези про «якісно підіграє партнерам», бо 0.25 - це або далеко від воріт, або близько, проте в малій кількості.

1️1. Джастін Лонвейк - 0.27/90
527 хвилин

Досить неочікувано для багатьох Джастін так низько. Але ж насправді, то усе досить закономірно: восени Лонвейк частіше відгукувався на передачі партнерів в зонах завершення, ніж сам доставляв м’яч до них (промах після скидки Гармаша чи удар, що передував голу Ваната харків’янам). Нідерландця варто шукати в чартах прийому хТ.

1️0. Денис Гармаш - 0.28/90
659 хвилин

Гармаш теж досить низько попри те, що другий за xGBuildUp та xGChain. Тож Денис не стІльки геніальний плеймейкер, скільки реально тонко відчуває епізоди біля чужих воріт: багато збирає саме в прийомі.