25 липня 2022 17:22

Журналіст: "Однією з головних інтриг нового сезону стане відповідь на питання - чи зможе "Динамо" повернути собі довгострокову гегемонію у Прем'єр-лізі"

Військова агресія агонізуючої РФ та пов'язана з нею хвиля міграції футбольних клубів України підштовхують нашу лігу до серйозної внутрішньої трансформації, напрямок якої не складно передбачити.


Масштаб неминучих перетворень прикинемо на прикладі сезону 2022/23.

Вирівнювання сил в УПЛ схоже стане головним трендом наступного футбольного циклу. У цьому плані він може бути схожим на перший, перехідний чемпіонат України, сенсаційно виграний «Таврією».

Тоді до весни 1992 року найсильніші команди УРСР із колишньої вищої союзної ліги, розгубивши своїх найкращих футболістів та провідних тренерів, раптом зіткнулися з новою реальністю. Потрібно було кілька років, щоб навіть найвідоміші з них, у тому числі ФК «Динамо» Київ, змогли повернутися на орбіту серйозного футболу.

І ось через 30 років ситуація в чомусь повторюється.

Найкраще відліт чорних лебедів відчув на собі «Шахтар», як і «Металіст», що повернувся в еліту. Обидва, раніше зробивши ставку на легіонерів, за одне міжсезоння наче повернулися у 90-ті. Змінивши статус потенційних лідерів на роль чорних коней – так, мало порівнянних щодо можливостей і турнірних завдань, а й у тому, й у іншому випадку до змін спонукаемых.

Натомість свій шанс для виходу на нові рубежі отримали вчорашні середняки – «Дніпро-1», «Ворскла» та «Зоря», а також «Кривбас», що вийшов з тіні забуття. Окремо кожен із них начебто не рівня того ж «Шахтаря», а взяті разом, вони напевно завдадуть клопоту не тільки йому, а й «Динамо», безумовно, головному претенденту на титул.

Команді Мірчі Луческу в один голос пророкують чемпіонство, хоча ще не відомо, з яким поіменним списком гравців вона увійде до сезону УПЛ. Думаю, її заявка на осінь проясниться лише після завершення кваліфікації єврокубків. Від того, чи здобудуть кияни путівку до Ліги чемпіонів чи хоча б Ліги Європи, і відштовхуватимемося. Адже від'їзд Кендзьори, Вербича та продаж, скажімо, Циганкова ще більшою мірою вирівнює баланси сил в УПЛ…

Втім, вагомий внесок у майбутній переділ зробить ще й тренерський фактор, який грає, знову ж таки, на руку «Динамо». Все-таки досвід з видобутку трофеїв Луческу, що включає вміння концентрувати на досягненні обраної мети своїх підопічних, мотивувати їх, водночас чинячи тиск на суперників та арбітрів, унікальний. Ось чому від Мірчі не просто чекають на перемогу в чемпіонаті 2022/23, а на перемогу впевнену, яка закладає фундамент ще й на перспективу.

Можливо, однією з головних інтриг нового сезону і стане відповідь на запитання – чи зуміє «Динамо», яке завчасно збудувало систему селекції, підготовки та передачі у дорослий футбол юних гравців, повернути довгострокову гегемонію в УПЛ? Як вийшло у 90-х.

І що зможуть протиставити цій амбіції конкуренти 29-кратних чемпіонів колишнього СРСР та сучасної України?

Ігор ЛІННИК