26 січня 2022 08:45

Лео БЕНХАККЕР: "Розгляд кандидатури Андрія Шевченка на даному етапі є помилкою"

Відомий нідерландський тренер Лео Бенхаккер свого часу працював у збірній Польщі і навіть виводив її на чемпіонат Європи в 2008 році. Але там команда виступила невдало, зайнявши останнє місце в групі з Хорватією, Німеччиною та Австрією. Бенхаккер був звільнений в 2009 році після поразки від Словенії. Цікаво, що Лео запросив до свого тренерського штабу поляків, в тому числі і Адама Навалку, який потім також очолив збірну Польщі.


В інтерв'ю виданню "Przegląd Sportowy" Бенхаккер заявив, що зараз полякам потрібно думати не про іноземних тренерів, а про місцевих. Він вважає, що саме Навалка, його колишній помічник, є ідеальним кандидатом на вакантну посаду на даний момент. Також він вважає хорошим варіантом призначення Яна Урбана.


- У нинішній ситуації для польської збірної будь-який іноземний тренер був би поганим вибором. Зараз на це немає часу. Адам Навалка повинен очолити команду в березневих матчах. А якщо з якоїсь причини це неможливо, то Ян Урбан - не менш хороший кандидат.


Розгляд кандидатури Андрія Шевченка на даному етапі є помилкою, оскільки навіть якщо він почне працювати тренером відразу після підписання контракту, до березня у нього не буде достатньо часу, щоб познайомитися з польською командою.


У мене був такий же досвід в 2006 році, так що я точно знаю, про що говорю. Я розмовляв з гравцями, зустрічався з ними в зарубіжних клубах, аналізував гру польської команди і намагався зробити висновки, а початок кваліфікації на Євро був поганим. Польща спочатку програла Фінляндії 1:3, а потім зіграла внічию з Сербією 1:1. Після цього мені довелося переглянути свої тактичні ідеї і спробувати використовувати гравців на тих позиціях, на яких вони могли проявити себе найкраще. Це спрацювало, тому що в наступному місяці ми на виїзді обіграли Португалію (2:1) і Бельгію (1:0).


У ситуації, коли дуже важливий березневий матч з Росією і, сподіваюся, фінал плей-офф через п'ять днів, було б помилкою наймати іноземця, - міркує Бенхаккер. - Я розумію, що в Польщі вибір обмежений, але невже в такій великій країні немає тренера, який міг би взяти команду на два матчі в березні? Найкращим кандидатом у контексті матчу з Росією був би Адам Навалка, який також знаходиться в шорт-листі Цезарія Кулеші. Навалка відмінно знайомий з усіма гравцями, він готовий хоч зараз почати працювати. Дайте йому попрацювати в березні, а потім вже обговорюйте подальші плани. Президенту Асоціації не варто думати про політичні аспекти, він не повинен звертати уваги на те, що скажуть інші люди, якщо Кулеша покличе Навалку. Зараз важливо просто потрапити на чемпіонат світу.


Коли я йшов зі збірної Польщі в 2009 році, я вже тоді стверджував, що моє місце повинен зайняти Ян Урбан, тому що він вже був готовий до цього завдання. Після стількох років він ще краще підготовлений до роботи в збірній. Навіщо шукати інші варіанти, якщо у президента є два відмінних тренера?


Андрій Шевченко? Він був відмінним футболістом, як і мій співвітчизник Марко ван Бастен, який також був тренером збірної своєї країни. Але це не означає, що Ван Бастен тоді чи Шевченко зараз змогли б керувати іншою збірною, тим більше в такий складний момент, коли часу катастрофічно не вистачає. Шевченко абсолютно не знайомий з Польщею, у нього немає ніяких знань про специфіку команди. Проблема не в Шевченкові, просто будь-який іноземний тренер в такий момент - це величезний ризик, який стає ще більше, якщо у цього тренера немає великого досвіду. Після плей-офф можна вже думати про іноземця, розглядати варіант з Шевченком, так як у тренера буде більше часу на підготовку і знайомство з командою.


Хотів би нагадати, що коли в 1985 році захворів знаменитий тренер збірної Нідерландів Рінус Міхелс, ніхто в голландській Федерації не шукав якісь неймовірні варіанти серед іноземців. Тоді мені тимчасово довірили керувати збірною (Нідерланди не змогли пройти кваліфікацію на ЧС). Президент Польської асоціації повинен розуміти, що в такій ситуації найпростіше рішення є єдино вірним.