6 січня 2022 10:19

Сьогодні - 83 роки від дня народження легендарного українського тренера Валерія Лобановського

6 січня 1939 року у Києві народився Валерій Васильович Лобановський - найвеличніший вітчизняний тренер, видатний гравець київського Динамо, теоретик і практик великого футболу. Лобановський-гравець поєднував у своїх діях техніку і міць крайнього форварда. Лобановський-тренер став використовувати найкращі фізичні дані своїх підопічних, поєднуючи їх з високою синхронністю та інтенсивністю командних дій, пише zbirna.com.


Перший єврокубок для СРСР


Грав за Динамо, Чорноморець і Шахтар. Завершив виступи у 29 років і незабаром очолив Дніпро. За кілька років піднявши команду у вищу лігу. Його тандем з Олегом Базилевичем вважався перспективним у тодішньому радянському футболі. Шанс у Динамо молоді тренери використали сповна. Вже незабаром вони привезли в СРСР перший єврокубок (Кубок Кубків 1975 року, слідом - Суперкубок Європи). Лобановський багато років очолював Динамо і збірну Радянського Союзу. Побував у відрядженні в ОАЕ та Кувейті. У 1996 році Валерій Васильович повернувся до рідного клубу. А в 2000 році дав згоду очолити національну збірну України (до того був консультантом наших збірних).


Майбутні віце-чемпіони перейшли дорогу


З 18-ти матчів під керівництвом Валерія Васильовича Команда №1 виграла шість, програла п'ять при семи нічиїх. На жаль, героїчно пройшовши з другого місця в плей-офф ЧС-2002, наша збірна поступилася в двораундовій дуелі німцям - майбутнім віце-чемпіонам світу. І змушена була пропустити черговий мундіаль. Хто знає, скільки сил і здоров'я коштували Лобановському важкі випробування на двох фронтах...


13 травня 2002 року у Запоріжжі великий тренер помер після інсульту під час календарного матчу з Металургом. Його пам'ять незабаром вшанували гравці Реала і Байєра у фіналі Ліги чемпіонів. За крок від якої він як тренер був тричі у кар'єрі.