3 грудня 2021 16:56
1

В'ячеслав ГРОЗНИЙ: "Вік Шевченка ні при чому. Луческу в 75 прийшов в "Динамо" і з ним все виграв"

Екс-тренер кількох українських клубів В'ячеслав Грозний прокоментував для "РБ Спорт" старт Андрія Шевченка на посаді головного тренера "Дженоа". У трьох матчах під керівництвом 45-річного Шевченка клуб з Генуї не забив жодного гола, програвши "Ромі" 0:2, зігравши внічию з "Удінезе" 0:0 і поступившись "Мілану" 0:3. Зараз "Дженоа" займає 18-е місце в чемпіонаті Італії.

- Робота в збірній і клубі - різні професії, - зазначив Грозний. - У першому випадку тренеру готують гравців у клубах: Зінченко у Гвардіоли тренується, Малиновський – у Гасперіні, Яремчук зараз – в "Бенфіці"... Завдання тренера збірної - відновити їх психологічно, мотивувати, придумати тактику. Більшість гравців - лідери клубів.


У клубі працюєш з гравцями, які на контракті. Мені здається правильним, що Шевченко не прийняв відразу велику команду. Я боявся, що він спіткнеться. Пірло прийняв відразу "Ювентус", зараз серйозно не розглядається. Ми пам'ятаємо досвід Зеєдорфа, досвід Гаттузо. Неправильно, коли гравцеві, нехай навіть хорошому, відразу дають топовий клуб. Заради Шевченка хіба повинні звільнити Стефані Піолі з "Мілана", раз Андрій там добре грав? Або заради Стівена Джеррарда повинні звільнити Юргена Клоппа з "Ліверпуля"?


- Ні, загалом.

- Тому їхній шлях - правильний. Андрій - свій в Італії, знає мову, йому дали запросити в "Дженоа" весь штаб, з яким він працював у збірній. Нові спонсори клубу з США не вимагають миттєвого результату, в найближчі роки будуть вкладати гроші. Зрозуміло, що сьогодні в "Дженоа" немає футболістів, здатних вивести його в число провідних клубів Італії. А в цьому полягає мета нових господарів. Хороший клуб, гарне місто. Але в міжсезоння команда посилиться. Повернуться в стрій травмовані - той же Крішіто. І тоді почнеться боротьба. Правда, за виживання. На більше "Дженоа" в цьому сезоні не здатна. Вважаю, що команда в трьох матчах під керівництвом Шевченка набрала більше очок, ніж від неї очікували. В Удіне здобули нічию. Шевченко ж не чарівник.


- Він дозрів для роботи тренером Серії А?

- Це покаже його перший досвід. У такому клубі, як "Дженоа", його можна придбати. Андрія чекає багато важких ситуацій. Це не "Мілан", де він грав і який вигравав. Уявіть, яке Почеттіно зараз в "ПСЖ". Там Мбаппе, Неймар, Мессі і компанія. Сверхтяжко! Жодного рішення прийняти він не може, не враховуючи їх реакцію. Непросто довелося Сульшеру в "Манчестер Юнайтед". Не поставиш когось - скандал. А тут ще Роналду прийшов.


Так і Шевченко не зобов'язаний відразу вигравати. Він буде багато програвати. Зараз вони їдуть в Турин - там теж, напевно, програють. Ось у "Сампдорії" через тур можуть виграти.


- Далі буде легше. Хоча йому 45 - боятися пізно.

- Час покаже. І вік Шевченка тут ні при чому. Юліан Нагельсманн успішно тренує в Німеччині, хоча йому тільки 34. А Мірча Луческу в 75 прийшов в київське "Динамо" і з ним все виграв. Вирішує одне - можеш ти малювати картини чи ні. Чи є у тебе задатки художника.


- Але ви вірите в зірку Шевченка?

– Так. У "Дженоа" прийшли люди з грошима. Буде масштабна селекція. Андрію дали карт-бланш, контракт на два з половиною роки. Будь-який тренер мріє про такі умови на старті клубної кар'єри. Якби на Андрія не розраховували, йому не запропонували б тривалий контракт. Запропонували б на рік. А так сенс звільняти в разі перших невдач? Щоб платити неустойку?

Аби шо ….