21 вересня 2021 21:12
1

Блогер: "Шахтар" все ще сильна і небезпечна команда, але вона більше не лякає до чортиків навіть молдавські колективи"

Блогер Михайло Смоловий в своєму телеграм-каналі ділиться очікуваннями від матчу за Суперкубок України між "Динамо" і "Шахтарем".


Шахтар V Динамо
Прев'ю

Чергова серія протистояння. Тут скоро і матч УПЛ, але поки Суперкубок на порядку. На афіші Шапа і яйця з однієї причини: не зрозуміло чи будуть вони брати участь завтра в поєдинку від двох сторін.


Якщо згадувати часи бульбабола, то Динамо все ближче і ближче підбирається до Шахтаря в речах, які здавалися недосяжні тоді.


Звичайно, в темпі і точності передач ми трохи поступаємося, але прірви, як раніше, між 7-ма бразильцями і 8-ма українцями Динамо вже немає. Тут кожен сам для себе знаходить причини: зростання одних, деградація інших, або можливе комбо.


Багато цифр Шахтар підкрутив під час інцесту над неповнолітніми футболістами Маріуполя. Наприклад, був допущений всього 1 удар по воротах П'ятова. Тому і показник допущених ударів просів до 6.32/90. Про що тут говорити?


Ось де у бразильців ще залишається величезна перевага - дриблінг. Тут гірники йдуть з великим запасом: 20.7/90 успішних обводок проти 14.4/90 у киян.


Дуже багато років відчувалося якесь нехтування українськими пердями і колгоспами з боку Шахтаря. Але таке відчуття, що чим далі, тим воно тільки сильніше:
- гірники йдуть з найкращим за шість сезонів показником кількості дотиків у чужому штрафному майданчику з великим запасом (35.11/90)
- але при цьому за якістю середнього удару (126) поступаються Дніпру - 1 (142) і навіть... Ворсклі (130)


Шахтар додав у володінні за рік з 64.9% до 68.2%. Цим тільки змусили убогих суперників ще більше втискатися в штрафну, що в підсумку позначилося на якості моментів. Не рятує навіть приріст темпу більш ніж на 1 передачу в хвилину (15.5 -> 16.6). Суперники не розкриваються на раз-два:
- у минулому сезоні проти Шахтаря використовували пресинг інтенсивністю лише 16.78 PPDA
- у нинішньому опоненти вже просіли аж до 20.22 PPDA


У колгоспи проводять інтернет, там футболісти все рідше і рідше викидаються на суперника. У гірників за рік на ~38% впала кількість контратак.
Опоненти слухняно переміщаються з флангу на фланг, закриваючи проломи. Звідси і падіння якості моментів: в регіонах почали будувати міцніші автобуси.


Багато українських футболістів Шахтаря, якщо не всі, практично повністю себе вичерпали в рамках нової заданої ГТ концепції. Була б його воля, то в старті УПЛ не виходила б така кількість молодих. Вони відверто не тягнуть ЛЧ на рівні, який очікують у клубі. І представляють цінність по більш через свого паспорта.
Володіння підбирається вже до 70%, суперники закриваються, а навіть зростання темпу не допомагає. Рости вище йому вже й нікуди. Потрібен т. зв. інтелект, який був у бразильців з попередніх випусків, якого немає у нинішніх випускників академії, і не буде після оренди в Маріуполь.


Сьогодні Де Дзербі не може розраховувати на найсильніший склад в УПЛ: він не вписується по ліміту. Щоразу потрібно послаблювати склад українцем, якщо одночасно не виходять Марлос і Степаненко. Але обидва вийшли аж 0 разів у старті в 5 матчах єврокубків цього сезону.


У Динамо такої проблеми немає: сьогодні всі визначальні обличчя команди футболісти мають український паспорт.


Якщо наші не завжди дають дідові те, що він від них очікує, то у гірників ще більше проблем з цим. Ні Бондар, ні Кривцов не можуть дати плеймейкінгу відповідного ~70% володіння, що дає Марлон. А позиція ПЦЗ здавна зазвичай була для "лімітічикiв". Зросли вимоги і для гравців інших позицій. Додо і Ісмаїлі на голову сильніші за молодих петраківців. Степаненко в дистрибуції теж не тягне бразильців. Чим вище % володіння - тим вище інтенсивність роботи мозку і IQ він вимагає від гравців.


У майбутньому Де Дзербі доведеться піти на якесь спрощення окремих аспектів для окремих українських футболістів, продумуватися компенсатори. Або клуб буде змушений знову зайнятися роздачею паспортів.


Це все ще сильна і небезпечна команда, але вона більше не лякає до чортиків навіть молдавські колективи. Треба виходити і грати!


"Конечно, в темпе и точности передач мы немного уступаем"

Может и правду, если захочет)

"Вот где у бразильцев ещё остаётся огромный перевес - дриблинг. Тут горняки идут с большим запасом..."

Все наши наверное на счету Жерсона.