20 вересня 2021 12:26

Дмитро МИХАЙЛЕНКО: "Динамо" виглядає стабільніше, але "Шахтар" в змозі додати"

Підвести підсумок восьмого туру в Прем'єр-лізі zbirna.com попросила колишнього півзахисника Дніпра, Динамо і збірної України Дмитра Михайленка.


- Дмитро Станіславович, Динамо і Шахтар після єврокубкових матчів взяли максимум, що відбувається не так часто. Перемоги для грандів вийшли різними?

- Природно, різними.

- Питання про участь у матчах орендованих футболістів проти команд, яким вони належать, піднімається щороку…

- Я не знаю, які домовленості між клубами. Тут немає одного правила, мені невідомо, які цілі переслідує команда.

- Самим гравцям Шахтаря ця перемога принесла моральне задоволення?

— Ні. Всі всі розуміють, смішно про це говорити. Моральний стан команди підняв би виграш у Інтера або, скажімо, в матчі за Суперкубок України.

- Футболісти завжди кажуть, що краще грати, ніж тренуватися. Динамо провело важкі поєдинки з Бенфікою, Олександрією, а вже в середу матч за Суперкубок. У Шахтаря буде перевага в свіжості?

- Думаю, так. Я так розумію, що багато футболістів, які вийшли в матчі з Маріуполем, в наступній грі будуть сидіти на заміні.

- Для вас є фаворит матчу за Суперкубок України?

- У футболі все швидко змінюється. Не постав Кривушкін пенальті і різниця в турнірній таблиці між Динамо і Шахтарем скоротилася б до одного очка. Якщо говорити про боротьбу за перемогу в чемпіонаті, то на даному етапі ні у кого немає переваги. Знову ж таки, в будь-який момент все може помінятися, Шахтар і Динамо зараз в пошуку своєї кращої гри, особливо це стосується гірників, які можуть додати. Просто динамівці зараз виглядають стабільніше. Інша справа, як команда буде набирати очки, оскільки свою гру кияни сильно міняти не будуть.

- Як ви відреагували на епізод з призначенням пенальті в матчі Динамо — Олександрія?

- Я вважаю неправильним призначати такі пенальті наприкінці зустрічі. Тут питання навіть не в дусі гри. Затримка не була настільки явною, щоб Гармаш так падав.

- У чемпіонаті пройшло вже вісім турів, але так званий другий ешелон поки не хоче відставати від лідерів. Чи довго так триватиме?

- Чемпіонат стає рівнішим. Однак вісім турів не зовсім правильна вибірка для того, щоб підводити якісь підсумки. Хтось ще не зіграв з лідерами. Зараз відрив Динамо і Шахтаря від конкурентів, в принципі, такий, який і повинен бути. Можливо, далі по дистанції кияни та гірники будуть потроху відриватися, а інша група команд, в залежності від свого стану, буде підгрібати вгору. Цю групу видно - Десна, Дніпро-1, Ворскла, Олександрія та Зоря. Інші колективи помітно слабкіше за складом і якістю гри. Думаю, між сьомим і восьмим місцями буде прошарок в п'ять-сім очок.

- Десна, незважаючи на свої фінансові проблеми, знаходиться на третьому місці. Дивно?

— Ні. Я був у подібних ситуаціях. З одного боку вона складна, а з іншого — розслабляє гравців, і через це команді вдається показувати свій максимум. Зрозуміло, що це погана ситуація, але не ключовий момент, який може впливати на гру. Так, якщо це відбувається тривалий період часу, тоді буде набагато складніше, а якщо це тимчасове явище, це розкріпачує команду, немає особливої відповідальності за результат.

- Вам зараз подобається гра Дніпра-1?

- Я був на грі з Шахтарем. У цьому поєдинку Дніпряни виглядали добре. Матчі з Вересом, Металістом 1925 були не найвищого рівня. Програна гра з Десною була у виконанні Дніпра-1 нерівною. Це стосується і зустрічі з Ворсклою. Тому говорити про те, що у команди є хороша гра я не можу, але важливо те, що Ддніпряни стабільно набирають очки, а це говорить про характер. У колективі багато досвідчених виконавців, вони знають, як перемагати. Можливо, прийшов їхній час. Сама гра зараз не стоїть на першому місці. Головне завдання - набирати очки. У нас в чемпіонаті всього пару команд демонструють футбол, на який приємно дивитися…

- У Зорі затягнувся спад, якщо це можна так назвати?

- Не знаю, що в майбутньому можуть показати луганчани. Зараз я бачу у команди великі проблеми в обороні. У Зорі немає проблем зі створенням моментів, команда заточена на атаку, всупереч обороні. Одночасно можуть грати три, а то чотири нападники, і закінчувати матч луганчани можуть з опорним в особі Булеци. Напевно, у тренера є складнощі. Присутній надлишок атакуючих футболістів, і недостатньо кваліфікованих гравців оборони. Зрозуміло, що, якщо Зоря буде пропускати по два-три м'ячі за гру, то, природно, будуть складнощі з наборів очок і зі здатністю піднятися по турнірній таблиці. Але знову ж таки, атакуючий потенціал у Зорі один з найкращих в Україні. Поки, я так розумію, не вистачає балансу між атакою і обороною.

- Про реальних аутсайдерів зараз вже можна щось говорити?

- Якість цих команд приблизно в один свисток арбітра. Проблема колективів, які знаходяться в нижній частині таблиці в тому, що вони не забивають. Це стосується Львова, Миная, Інгульця, Металіста 1925. Верес бере своє за рахунок дисципліни і фізичної готовності футболістів. А ось Маріуполю і Чорноморцю в цьому плані я дам більш оптимістичні прогнози. У них є хороша молодь, яка прогресує від гри до гри.

Сергій ДЕМ'ЯНЧУК