24 березня 2021 09:07

Артем ФЕДЕЦКИЙ: "С Мбаппе можно сыграть так: немного в мяч, немного - в ноги"

24 березня збірна України проведе свій перший матч у 2021 році. В рамках відбіркового турніру ЧС-2022 підопічні Андрія Шевченка на виїзді зіграють з чинними чемпіонами світу — французами. Про майбутнє протистояння bookmaker-ratings.com.ua поспілкувався з колишнім захисником «Жовто-синіх» Артемом Федецьким, у якого за спиною 53 поєдинки в складі головної команди країни.


— Артеме, що стане найважливішим для команди Андрія Шевченка в виїзному матчі зі збірною Франції?

— Найважливіше — не згадувати минулі невдачі в поєдинках з цією командою. Хоча я впевнений, що тренерський штаб збірної вже зробив аналіз осінньої поразки з великим рахунком. Тоді багато молодих футболістів отримали, так би мовити, хрещення в збірній, тому зараз потрібно абстрагуватися і готуватися з зовсім іншим настроєм до офіційної стартової гри відбору. Ще Андрію Шевченку потрібно привести в нормальний психологічний стан футболістів «Динамо» і «Шахтаря» після останніх невдач в Лізі Європи. У «Гірників» так взагалі зараз не все гладко в колективі, з огляду на останні події. Проблема з Тайсоном і поразка від «Львова» тільки погіршили ситуацію.

Втім, хлопці і самі повинні розуміти, проти кого доведеться зіграти, тому дуже важлива буде концентрація з першої до останньої хвилини. У складі збірної Франції, що не гравець, то зірка, кожен може вирішити долю епізоду.— Ти, до речі, знаєш, як обігравати французів. Що в 2013 році стало основоположним в успіху збірної України?

— В першу чергу на НСК «Олімпійський» нам допомогла підтримка 70 000 глядачів. Ну, і, звичайно, у кожного футболіста і у колективу в цілому, була віра в перемогу. При цьому ми і в фізичному плані не поступилися опоненту.

— У майбутньому матчі оборонятися доведеться більше звичайного?

— Так. До цього потрібно бути готовим. Чорнової роботи буде дуже багато. Необхідно щільно зіграти з суперниками, як можна менше давати їм вільних зон, оскільки у французів багато виконавців з гарною стартовою швидкістю. Звичайно, я не думаю, що господарі будуть домінувати всі 90 хвилин, проте, коли наша збірна буде атакувати, ні в якому разі не можна забувати про оборону.

— Як зупинити Кіліана Мбаппе?

— Раніше багато хто ламав голову над тим, як зупинити Ліонеля Мессі, а зараз на перші ролі виходить Мбаппе — футболіст практично без слабких місць. Можна, звичайно, спробувати зіграти з ним так: трохи в м’яч, трохи — в ноги (сміється), але і це може бути не виходом з положення, оскільки Кіліан — міцний хлопець. В опіці з ним, перш за все, потрібно думати головою, намагатися передбачити його маневр, і обов’язково потрібна підстраховка. Якщо він часто буде залишатися один в один, то зупинити його буде неможливо.

— Багато дискусій виникає щодо того, хто в такому поєдинку повинен зайняти пост номер один.

— Справді, тут у наставника приємний головний біль. Вибрати буде непросто. На мій погляд, головний кандидат на місце у воротах — це Георгій Бущан. Однак, якщо тренер довірить місце в воротах Андрію П’ятову, то на потенціалі команди це не відіб’ється. Нехай воротар «Шахтаря» зараз має мало ігрової практики, але в таких поєдинках дуже важливу роль відіграє досвід, а у П’ятова його більше, ніж у всіх викликаних голкіперів збірної разом узятих.

— Через травми збірній не допоможуть Тарас Степаненко, Віктор Циганков, Артем Бесєдін. Під питанням участь в матчі Андрія Ярмоленка. Це проблема для нашої команди?

— Безумовно. Тарас Степаненко до отриманої травми був найкращим в «Шахтарі» в середині поля. Після повернення Артем Бєсєдін набрав хорошу форму, а вміння Віктора Циганкова виходити з лави запасних півзахисник показав восени в домашньому поєдинку з іспанцями. Хочеться вірити, що Андрій Шевченко знайде вихід з цього становища. Непогано в останніх матчах збірної в середині поля виглядав Макаренко, але знову ж таки, наставник краще знає можливості того чи іншого виконавця.

— Те, що матч у Франції пройде без глядачів, додає збірній України шансів в досягненні позитивного результату?

— З якого боку подивитися. Так, французи будуть позбавлені підтримки 12-го гравця, однак, навіть виступаючи на виїзді при заповнених трибунах, у футболіста більше адреналіну та жаги показати всі свої найкращі якості. Тому я не був би таким категоричним, говорячи про те, що для збірної України краще грати при порожніх трибунах. Думаю, суперники будуть перебувати, приблизно, в рівних умовах.

— Яким буде твій прогноз на гру?

— На папері, поза всяким сумнівом, фаворит збірна Франції. У них індивідуально гравці сильніші. Однак за рахунок згуртованості, бойового духу, якихось тактичних хитрощів, наша збірна може спробувати домогтися позитивного результату. Я не кажу про перемогу, хоча від неї ніхто не відмовляється (посміхається). Поставлю все-таки на результативну нічию — 1:1.