13 листопада 2017 17:19

Вячеслав ЗАХОВАЙЛО: "Миллион долларов за матч с Аргентиной - адекватная сумма"

Відомий футбольний агент В'ячеслав Заховайло розповів про гонорари топ-збірних та те, чому Андрій Шевченко повинен залишитися.


Андрій Шевченко не виконав завдання на відбірковий цикл до ЧС-2018, ми навіть в плей-офф не потрапили. Він заслужив на ще один цикл біля керма «синьо-жовтих»?

Потрібно завершити почате. Зараз змінити Андрія Шевченка – означає змінити стиль, тактичні напрацювання. Не бачу в цьому сенсу. Шевченко зі своїм тренерським штабом повинен завершити почате. Ми бачили прогрес в грі збірної, але не бачили результату. Можливо, Шевченку потрібно більше часу. Якщо прийде інший наставник, у нього будуть свої ідеї – і він почне ламати усе, що було збудовано упродовж 1,5 – 2 років. А це неправильно. Можна по-різному оцінювати роботу Андрія Шевченка на посту наставника збірної. Дехто називає її провальною, але хочу нагадати, що справжній провал був на чемпіонаті Європи 2016 року. Тобто Шевченко приступив до роботи у дуже важкий час. Тим не менш, ми до останнього туру відбірного циклу мали шанси на вихід на ЧС. Так що не усе так погано.

До слова, при Михайлові Фоменку не було гри, зате був результат (якщо не говорити про Чемпіонат Європи, який є окремою історією). У Андрія Шевченка є гра, але не результат…

Звісно, грати на усіх чемпіонатах світу дуже престижно для країни, для футболістів, які збільшують свою вартість. Але виходити на Чемпіонат світу лише заради виходу… Ми ж не можемо зараз сказати, що «синьо-жовті» здатні нав'язати боротьбу із топ-збірними: Бразилією, Аргентиною, Іспанією, Англією, Німеччиною. З ними конкурувати ми не здатні. Ми можемо їм гідно програти, а можемо програти зовсім безславно. Тільки ось на рівних грати не можемо. Наш теперішній рівень – це 2-3 місця у всіх відбірних пульках. Якщо у нашій групі є топ-збірна, ми їй, як правило, програємо. І це потрібно визнати. Це справедливо і чесно.

Був варіант провести спаринг із збірною Аргентини, але ті заявили про надто великі гроші. Не знаєте, про які саме суми йдеться?

Йдеться про цифри від 500 тисяч до 1 мільйона доларів чи євро. Мені доводилося працювати із такого плану пропозиціями. У клубному футболі такі спаринги коштують від 50 тисяч до 250 тисяч (в залежності коли і де такі товариські ігри відбуваються).

Багато у світі збірних, які беруть такі гроші за спаринги?

Усі топ-збірні. Такі команди ніколи не проводять гостьові ігри безкоштовно. Такі команди, як збірні Аргентини чи Бразилії, хочуть бачити в усьому світі. Як на мене, мільйон доларів за матч із аргентинцями є адекватною сумою.

Я вважав, що турне європейських клубних грандів Азією – це робота на ринку для продажу клубної атрибутики, прав на телетрансляцію ігор. Виявляється, це ще і й миттєвий заробіток…

Так, це справжні бізнес-проекти. У таких турів є інвестори, які купують права, оплачують перельоти, готелі, харчування, промоцію і гонорар клубам. Навзаєм вони продають квитки на стадіон, телеправа, атрибутику.

Тож українці і далі проводитимуть спаринги із командами свого рівня…

У сучасному футболі немає благодійництва, усе є комерцією. Коли ми проводимо спаринги із командами свого рівня, то шукаємо компроміси: зараз ми до вас, потім ви до нас. Так і забиваємо календар. Тим паче, Україна межує із Словаччиною. До Львова із Братислави не більше 600 кілометрів. Тому сам Бог велів зіграти такий спаринг. Тим паче – ми одного рівня.


Олег Петренко