15 березня 2017 17:26

Артем ФРАНКОВ: "Проигрыш "Шахтером" двух решающих матчей сезона - результат работы Фонсеки"

Виліт "Шахтаря" на ранній стадії плей-офф від "Сельти" з одного боку результат нещасного випадку, з іншого - оцінка діяльності нового тренера донеччан. Про це Gazeta.ua сказав головний редактор журналу "Футбол" Артем Франков.


"Іспанія останні двадцять років тероризує Європу клубами, які нічого особливого ніби з себе не представляють. Але за рахунок сили свого чемпіонату ніколи не опускаються нижче певного рівня. Так було 10 років тому при Луческу, коли "Шахтар" на "прапорці" вилетів від "Севільї" в 1/8 Кубка УЄФА (uолкіпер іспанців Андрес Палоп на останніх секундах зрівняв рахунок, а в додатковий час перемогу вирвали іспанці, 3:2, за сумою двох матчів 5:4 - Gazeta.ua). Тепер, вже при іншому тренері, йому дісталося від "Сельти". "Шахтар" програв, хоча міг і виграти. Скільки б не говорилося про прогалини в підготовці, фізичну форму і т. д., зрозуміло, що забила "Сельта" з "лівого" пенальті. Спочатку Гвідетті штовхає Ракицького, це очевидний фол. Після цього стався вихід майже один на один. А вже в штрафному Гвідетті мав отримувати за симуляцію, і головний суддя, схоже, збирався саме так вчинити. Але асистент, мабуть, дав інший сигнал.

У будь-якому випадку, "Шахтар" програв два вирішальних поєдинки сезону. Обидва рази - остаточно і безповоротно. Спочатку вилетів від "Янг Бойз" з Ліги чемпіонів, потім - від "Сельти" в плей-офф Ліги Європи. Всі єврокубкові досягнення на зазначених етапах повністю перекреслені. І це - оцінка діяльності тренера Фонсеки. Якщо ще щось раптом станеться в Кубку України - можна буде вже говорити про тенденції. Поки доводиться констатувати, що Фонсека вперше готував команду після такої зимової перерви. Але за результат в будь-якому випадку відповідає тренер. Який прийняв від свого попередника абсолютно боєздатний колектив. Зрозуміло, що і футболісти, і клубне керівництво будуть висловлюватися досить дипломатично. Сергій Палкін вже поставив "Шахтарю" п'ятірку за євросезон. Але, думаю, що всередині колективу оцінка була зовсім іншою. Тим більше, що після вильоту від "Янг Бойз" була чітко сформульована мета - як мінімум вихід у фінал Ліги Європи", - сказав журналіст.