22 січня 2016 19:26

Дячук-Ставицкий: "Лужный сказал: "Я хочу, чтобы с моим именем были связаны победы "Карпат"

Після представлення нового головного тренера «Карпат» Олега Лужного, генеральний директор клубу Юрій Дячук-Ставицький пояснив деталі призначення, а також розповів про плани на найближче майбутнє.


– Сьогодні ми представили нового головного тренера – Олега Романовича Лужного. Також уже повністю затверджений весь тренерський штаб всіх трьох професійних команд. Ми дійшли до висновку, що «Карпати» повинні виховувати не лише футболістів, але й навчати тренерський склад. У школі та Академії було проведено рейтинг всіх тренерів. Ми побачили, що є молоді, талановиті і перспективні хлопці, яких треба вчити, відправляти на закордонне стажування. Потрібно серйозно працювати над тим, щоб не шукати тренерів зі сторони, а брати своїх. Тож будемо виховувати і власних тренерів. Своїх, львів’ян.


– Ви знаєте Олега Лужного вже багато років, ще зі школи...

– Олега пам’ятаю малим хлопчиком, якого мама привела до футбольної школи. Тоді тільки почала функціонувати карпатівська школа. Він почав тренуватися років з восьми, потім перейшов у спецкласи. Підріс, став більш зрілим. Згодом, Олег з групою кількох гравців перейшов в училище фізичної культури. Так що я Олега знаю багато років. І як людину, і як футболіста.

– У чому полягатиме різниця в роботі Олега Лужного та Володимира Безуб’яка?
– Олег Романович, як головний тренер клубу, буде опікуватися всіма карпатівськими командами. Буде знайомитися зі структурою роботи, з гравцями і тренерами. До кінця сезону він вже має повністю сформувати уявлення про доукомплектацію команди чи можливі зміни в тренерському складі. Він матиме розуміння того, якою має бути команда у майбутньому, щоб вирішувати серйозні питання. Зразу говорю нашим уболівальникам: завдання «Карпат» – Ліга Європи. Якщо ми туди не вийдемо – це буде невдача. Я не кажу конкретно про цей сезон. Але у новому сезоні ми зобов’язані вивести «Карпати» на рівень Ліги Європи. Ми повинні бути одним з кращих клубів в Україні.

– Фактично, Олег Романович виконуватиме функції менеджера, як це заведено в Європі?
– У командах західної Європи прийнято так, що головні тренери практично не беруть участь в навчально-тренувальному процесі. Ці тренери, власне кажучи, менеджери, керують футбольним розвитком, всіма командами клубу. Але зосереджений він, звичайно ж, на головній команді. Така ситуація і у нас. Зараз Олег Лужний хоче познайомитися з командою, дізнатися про все зсередини. На зборах в Туреччині у нього буде така нагода. І тоді вже сказати президенту: «Я можу довести цих гравців і тренерів до логічного фінішу. Я даю гарантію, що буде результат і гратимемо в Лізі Європи».


– Як проходили перемовини з Олегом Лужним? Чи відчували ви його бажання повернутися до рідного міста?
– У нього є велике бажання працювати з «Карпатами». Олег Романович відразу ж відгукнувся на пропозицію. Він сказав: «Я хочу, щоб з моїм іменем були пов’язані перемоги «Карпат». Наразі ми не займаємо відповідних місць, тому я хочу, щоб на стадіон повернулися уболівальники і отримували задоволення від гри та перемог».

– Не секрет, що кожен новий тренер воліє бачити в команді якісне підсилення. Чи можна очікувати на нових футболістів? Які саме позиції є найбільш проблемними і як проходять їхні пошуки?
– Так, стоїть завдання підсилити команду. Однак, брати тих, у кого ми не бачимо прогресу, мабуть, не будемо. До питання підсилення підійдемо скрупульозно і виважено. На збори поїдуть кілька новачків, ми на них подивимося, якщо вони підійдуть, то залишаться в «Карпатах». Олег Романович поставив завдання створити аналітичний центр і селекційну групу, що слідкувала б за молодими гравцями. Йдеться про так званий банк гравців всієї України і сусідніх держав.


– Клуб дотримуватиметься визначеного раніше курсу щодо якісної підготовки власної молоді чи дозволить собі поповнити склад хорошим легіонером?
– Я провів чимало розмов з тренерами. Не секрет, що в Україні відчувається серйозний дефіцит забивних форвардів. Їх можна порахувати на пальцях одної руки. У школи та Академії стоїть завдання підготовки центральних нападників, але це питання не одного дня. Тому поки що, мабуть, доведеться скористатися послугами легіонера. Інакшого виходу поки що нема.


– Чи дозволяє фінансова ситуація в клубі повноцінно готуватися до нового сезону?
– Хочу подякувати президенту клубу, адже на сьогодні ми, очевидно, один з найстабільніших клубів у фінансовому плані. 15 січня ми повністю закрили всі фінансові питання щодо виплат для гравців та працівників.