20 березня 2012 10:50

Маркевич: "Такие победные серии, как у братьев Кличко, в футболе невозможны. Хотя стоит попробовать!"

Вчера мы сообщали о том, что один из самых успешных тренеров Украины, наставник единственного оставшегося представителя нашей страны в еврокубках – харьковского «Металлиста» – Мирон Маркевич вступил в ряды официального фан-клуба братьев Кличко.

Карточка Мирону Богдановичу была вручена в аэропорту Афин, через пару часов после победы «Металлиста» над «Олимпиакосом», позволившей харьковчанам впервые в своей истории пробиться в четвертьфинал еврокубка.

Сегодня мы представляем вашему вниманию эксклюзивное интервью, которое Мирон Маркевич дал сайту официального фан-клуба боксеров.

Мироне Богдановичу, коли вперше почули прізвище Кличко?

– Досить давно – десь 15 років тому. Віталій з Володимиром тільки розпочинали свою професійну боксерську кар’єру у Німеччині. Незабаром їх бої стало транслювати українське телебачення. Ми з дружиною уважно стежили за кар’єрою братів.

Вони впевнено перемагали всіх своїх суперників, крок за кроком шли до своїх перших чемпіонських титулів і нас це цілком задовольняло (посміхається). Ще більше задовольняв їх патріотизм – не дивлячись на те, що майже всі бої проходили у Німеччині, на ринг виносили жовто-блакитний прапор, лунав український гімн.

Коли стали розрізняти Віталія від Володимира? 

– Я не можу сказати, що вони з’явилися раптово – Володимир став олімпійським чемпіоном у Атланті-1996, Віталій виборов срібну медаль на чемпіонаті світу-1995. Але багато хто з українців дізнався про існування братів Кличків тільки після того, коли вони перейшли у професіонали. Спочатку дійсно їх було важко відрізити. Але після перегляду декількох боїв такої проблеми вже не було. До речі, ваажаю, що в них схожі і деякі риси характеру. Маю на увазі їх цілеспрямованість – вони до кінця віддаюсь себе тій справі, якій служать. В даному випадку – боксу. Це мені дуже імпонує.   

Якій бій братів Кличків вам запам’ятався більше всього?

– Напевно, зустріч Віталія з Леноксом Льюїсом.  Льюїс на той час був непереможний. На українця до поєдинку не ставив майже ніхто. Але на ринзі ми всі побачили, хто на що здатен. Я вважаю, що Кличко у той вечір був сильніший. Але в спорті не завжди перемагає сильніший – як в боксі, так і в футболі. Нагадаю, за наполяганням доктора той бій було призупинено й присуджено перемогу Леноксу – хоча на момент зупинки поєдинку Віталій вигравав по очках у записах всіх трьох суддів. 

Також переживав за Віталія, коли він проводив бій за звання чемпіона світу з Корі Сандесом.  Корі до цього нокаутував Володимира і були переживання, чи зможе Кличко-старший упоратися в першу чергу з психологічним тиском. Віталій справився, нокаутував Сандерса і помстився таким чином за молодшого брата.

Володимир свого часу також помстився за старшого брата, вигравши в американця Криса Берда.

– За Кличка-молодшого я переживав напередодні його матчу-реваншу проти Ламона Брюстера. Але вже на початку бою зрозумів, що  дарма переживав – Володимир виглядав набагато сильніше суперника і впевнено виграв поєдинок технічним нокаутом.  

Скільки років Віталій та Володимир ще можуть проводити захисти своїх чемпіонських титулів?

– Надзвичайно важливо піти зі спорту вчасно – коли ти ще знаходишся на вершині. Впевнений, що Віталій погодиться зі мною. Думаю, він краще нас знає, коли йому доведеться зробити цей важливий крок. А Володимиру ще зарано думати про таки речі. Принаймні, ще 3-4 роки Кличко-молодший може насолоджуватись титулом абсолютного чемпіона світу.     

Останній бій Віталій з Володимиром програли у 2004 році. Бажаєте, щоб і у «Металіста» були такі великі безпрограшні серії?

– (Сміється) Звичайно. Але в футболі досягти таких серій, на жаль, практично неможливо. Хоча варто спробувати. Наша команда робить все для того, щоб перемагати в кожному матчу. До речі, якщо Віталій чи Володимир восени дійсно будуть проводити свій бій у Києві на «Олімпійському», обов’язкову приїду на цей поєдинок. Користуючись нагодою, передаю свої привітання Віталію та Володимиру! Ми всією сім’єю завжди дивимось їх бої, вболіваємо за них. Кличко – це наша гордість!