5 июля 2024 12:37
1

Если "Днепр-1" снимется, кто его заменит в УПЛ? Спортивный юрист разобрал все возможные сценарии и объяснил, кому это выгодно

(публикуется на языке оригинала)


Телеграм-канал «ТаТоТаке» підкидає дрова у багаття під назвою «ліквідація Дніпра-1». За інформацією наших колег, на даний момент є три потенційних сценаріїв по яким може пройти заміна Дніпра-1 на іншу команду:


Клуби УПЛ голосують, що Минай залишається в УПЛ ще на сезон – як команда, що зайняла 15-те місце в сезоні 2023/24;
Путівку між собою розіграють головні невдахи минулого сезону (Минай та Металіст 1925) одним або двома матчами між собою;
До Минаю та Металіста 1925 приєднаються ще Епіцентр та Лівий берег (програли стикові матчі за вихід в УПЛ) і між собою проведуть «Фінал чотирьох».
Всі ці варіанти можливі по одній простій причині – коли розроблявся регламент української Прем’єр-ліги на сезон 2023/24, то ні УПЛ, ні Українська асоціація футболу (також затверджує регламент), не передбачили в ньому таку ситуацію, що якась з команд може знятися зі змагань у міжсезоння, хоча це неодноразово траплялося в попередніх сезонах на різних рівнях нашого чемпіонату.

Єдина регламентна норма, яку можна застосувати в даному випадку, – це пункт 10.5. статті 5 Регламенту УПЛ сезону 2023/24:

«У разі виникнення непередбачених цим Регламентом обставин, рішення про склад учасників УПЛ ухвалює Виконавчий комітет УАФ на підставі пропозицій УПЛ».

З метою отримання фахового коментаря по цьому питанню, сайт «Український футбол» звернувся за коментарем до відомого футбольного юриста Іллі Скоропашкіну. Нашого експерта ми попросили відповісти на два питання – що буде з місцем Дніпра-1, якщо команда зникне до старту чемпіонату та під час сезону.

– Що буде з місцем в УПЛ, якщо Дніпро-1 подасть заяву про зняття зі змагань зараз (у міжсезоння)?

– Ситуація виглядає так, що СК Дніпро-1 намагається знайти певну вигоду з свого скрутного становища. Якщо говорити безпосередньо, то зняття одного клубу зі змагань УПЛ до формування складу учасників відкриє місце для іншого клубу. Хто саме займе це місце і за яким принципом його обиратимуть, наразі невідомо. Це має бути врегульовано регламентними нормами.

Чинний регламент УПЛ не передбачає прямого виходу з такої ситуації. Водночас, у регламенті зазначено, що склад учасників затверджується Загальними зборами клубів. Також ці Загальні збори затверджують регламент нового сезону. Тут може виникнути питання: чи спочатку затверджується склад учасників на розсуд Загальних зборів УПЛ, чи затверджується регламент, який визначає правила для здобувача вакансії.

«Долю 16-го учасника УПЛ мають вирішувати Загальні збори УПЛ»

Можливі різні варіанти: від спортивного принципу (за турнірною таблицею минулих змагань) до живого протистояння між претендентами. Також не виключено розширення кола претендентів до клубів першої ліги, які мають атестат УПЛ.

– Що буде з місцем в УПЛ, якщо Дніпро-1 зайде в новий сезон і зніметься після 1-го туру чи за дві неявки на матчі?

– Згідно з діючими регламентними нормами, якщо вони залишаться незмінними у регламенті 2024/2025, нічого особливого не станеться. Враховуючи, що склад учасників вже буде затверджено, просто будуть анульовані результати матчів за участю Дніпра-1.

«Перед допуском Дніпра-1 до сезону 2024/25 потрібно враховувати його нинішній стан»

Проте розробники нового регламенту можуть запропонувати варіанти ротації протягом сезону. На мою думку, при формуванні складу учасників УПЛ має враховуватись принцип цілісності змагань. Тобто, якщо клуб ще до початку змагань показує явні ознаки неспроможності завершити сезон, це має бути враховано при вирішенні питання про його допуск до змагань. Це завдання більше для УАФ, а не тільки УПЛ.
Йо (п)а н ий бєня.... Дніпро нах, кривбас нах, волинь нах, карпати(теж мав вплив) нах, нафтовик нах, тепер ось цей -1 клуб... Що там Циганику, по заслугам перед українським футболом??? Краще б Г+Г закрили нах, з мосейчучками, ткаченками і екс-ведучими на кшталт дубінського-буратіно... А УПЛ-УАФ вчергове соплі жує, замість того, щоб затвердити алгоритм дій в подібних випадках!!!