2 июня 2024 22:35

Футбол і біг - що між ними спільного?

Чому біг важливий?

У сучасному футболі вміння швидко бігати надзвичайно важливе. Якщо ми проаналізуємо матч Ліги чемпіонів 2024 року та матч 30-річної давності, то неодмінно побачимо, наскільки темп сучасного футболу зріс. Навіть центральним захисникам, яким притаманна велика маса та статура, доводиться багато бігати під час гри для того, щоб не програти позицію конкурентам.


Футболісти та бігуни мають чудово розвинені м’язи нижніх кінцівок, адже вони постійно перебувають у навантаженні. Проте, якщо взяти бігуна, до прикладу, марафонця, то його завданням є біг з майже постійним темпом на довгі дистанції. У нього повинна бути хороша витривалість та швидкість. Також марафонці зазвичай є худими, що дозволяє зменшити навантаження при подоланні великих дистанцій.



Як ви бігаєте під час гри у футбол?


Біг у футболістів полягає у виконанні різноманітних прискорень. Гравець може йти по полю чи бігти підтюпцем після чого він робить швидкісне прискорення на певну відстань. Остання часто залежить від позиції гравця: якщо це півзахисник, то відстань, на яку йому доводиться прискоритись може бути незначною, якщо ж це нападник чи вінгер, то він може робити ривок і на кілька десятків метрів. Таких ривків футболісти за матч роблять близько сотні. Відстань, яку вони долають за гру, залежить від позиції, в середньому це близько 8-10 кілометрів. Тому біг футболіста більш подібний до бігу спринтера, адже завданням як першого, так і другого є пробігти певну відстань за максимально короткий час. Проте, у спринтерів бігові відрізки є чітко визначеними та більш-менш однаковими, в той час, як у футболістів відстань прискорення та перерви між ними бувають абсолютно непередбачуваними.



Урізноманітнення бігових тренувань


Як для бігунів, так і для футболістів важливо максимально урізноманітнювати свої бігові тренування. Одним із варіантів, як зробити біг цікавішим та ефективним є тренування на пересічній місцевості. Біг на пересічній місцевості ускладнюється перепадами висот та складними навколишніми умовами, що роблять здавалося б легку пробіжку справжнім пеклом для м’язів спортсменів. Проте, такий вид бігу покращує витривалість та позитивно впливає на вибухову силу, що є надзвичайно важливо під час гри. Цікаве обладнання для бігу по пересічній місцевості можна знайти в інтернеті.


Відмінною рисою бігу та футболу є те, що в останньому, окрім швидких прискорень потрібно також ефективно володіти м’ячем. Саме тому 80% свого тренування футболісти проводять разом із м’ячем. Спортсмени вчаться правильно бігти, контролюючи м’яч, точно віддавати передачу та приймати її від партнера. Не менш важливим є вміння обробити м’яч, та вберегти його від суперника, який намагатиметься його відібрати. Ну і найважливішим є вміння бити по м’ячу. Футболіст повинен вміти завдавати удари з будь-якої відстані, достатньої сили та точності для того, щоб уразити ворота суперника.


В цьому випадку важливу роль відіграє не лише вміння футболіста та його фізична підготовка, а й якість м’яча. Професійні м’ячі не змінюють траєкторії під час польоту, на них не впливає рух вітру, вони доволі міцні та зручні для поводження з ними. Придбати якісні футбольні м’ячі відомих брендів.


Спонсорована стаття / реклама