20 декабря 2001 20:27

Хет-трик Коваленко из "Ювентуса"


   Серію з чотирьох спарингів провели в конча-заспівському манежі юнацька збірна України (1984 р.н.) і друголіговий клуб “Нафком-Академія” (Ірпінь). Національній команді, керованій Анатолієм Крощенком, вони дали можливість сформувати склад для участі в Меморіалі Гранаткіна, що стартуватиме третього січня в Санкт-Петербурзі. Важливе селекційне значення звітні поєдинки становили і для колективу Олега Федорчука, який не приховує наміру підвищитися в класі. Відтак, суперникам не бракувало головного — мотивації. Цей фактор зумовив цікаву боротьбу в кожному побаченні опонентів.
   Найрезультативнішою виявилася остання зустріч, у якій “жовто-блакитні” й “академіки” обмінялися трьома голами, забивши таку ж кількість м`ячів, як і у всіх попередніх матчах (1:1, 1:0, 2:1). Вельми активними діями статус “двигуна” збірної України за собою закріпив її капітан — київський армієць Кривошеєнко. Проте відзначитись технічному форвардові, навіть з одинадцятиметрової позначки, не вдалося. Ірпінців урятувала штанга. Однак ззовні, здавалося б, не дуже помітний партнер Кривошеєнка по нападу Коваленко з бамбардирськими функціями впорався на відмінно. Вихованець чернігівського футболу, що кілька років тому вирушив до Москви, а недавно уклав п`ятилітній контракт з туринським “Ювентусом”, продемонстрував стовідсоткову реалізацію моментів, записавши до свого активу хет-трик. Щоразу позбавляючись опіки оборонців, італійський легіонер збірної опинявся практично наодинці з воротарем і майстерними ударами завершував зусилля партнерів. Щодо “Нафкома”, то помилки в захисних ешелонах йому вдалося компенсувати вдалими атакуючими маневрами. Двічі пристоличні виконавці зрівнювали рахунок. На 26-й хвилині Віталій Гриценко віддячив за чудову передачу Левченку, невідпорно “вистріливши” злету. А під завісу стартового тайму Олександр Іванов змусив запоріжця Невмиваку зрізати м`яча до своїх воріт. 2:2 — з таким результатом команди пішли на відпочинок.
   Півоборонець “академіків” Іван Богуш з нічиєю не погодився й дальнім ударом вивів ірпінців уперед. Цієї миті не було меж радості одного з основних гравців “Нафкома” Олександра Мирони. Зубний біль спонукав його залишитись на трибунах. Але за лічені хвилини до фінального свистка перемога вислизнула з рук пристоличних футболістів — їхньою помилкою в обороні знову скористався Коваленко — 3:3.

   Олег Федорчук, головний тренер “Нафком-Академії”: “На запрошення Анатолія Крощенка зіграти низку матчів відгукнулися із задоволенням. Переглянули майже 30 виконавців, дехто з них, можливо, поповнить наші лави. Але селекційна робота триватиме неодмінно. Позиції голкіпера, захисників й хава оборонного плану досі залишаються проблемними”.

   Сергій Коваленко, форвард “Ювентуса” та юнацької збірної України: “Радий, що привернув увагу тренерського штабу збірної, намагатимусь її виправдовувати. Своє майбутнє пов`язую виключно з синьо-жовтими кольорами. До російських національних команд не запрошували, але, якби це сталося, я б і не думав давати згоду”.

   Анатолій Крощенко, наставник вітчизняної юнацької збірної: “Планували запросити півоборонця московського “Торпедо” Ламка, але він більше місяця узагалі не грав. Єдиного ж, на нинішній стадії підготовки, легіонера Коваленка ми “взяли на олівець” давно. Втім, чернігівські тренери тоді все зробили для того, аби талановитого форварда “заховати”. Перехід до “Ювентуса” остаточно вирішив питання з запрошенням Сергія до збірної України. Наше кредо — прагнути перемогти щоматчу. В Росії намагатимемося наочно його продемонструвати”.