5 мая 2011 10:17

Степан Юрчишин: "Воронин и Чигринский - финансовый риск для клуба"

У рейтингу найбільш високооплачуваних футболістів Росії трете місце посів наш Андрій Воронін. Його річна зарплата - З мільйони євро. При цьому гравець переважно не потрапляє до основного складу...

Ситуацій, коли футболіст не відпрацьовує вкладених у нього грошей, — безліч. Що змушує президентів клубів викидати гроші на вітер і чи можуть вони в таких ситуаціях якось захистити свої гаманці?

Про це "Експрес" поспілкувався з агентом футболістів Олегом Доморацьким та спортивним директором "Карпат" Степаном Юрчишиним.

— Чи не бентежить власників клубів ситуація, коли вони платять футболістові високу зарплату, а той не грає в основному складі?

О. Доморацький:

— Клуб, "підписуючи" футболіста, обумовлює зарплату залежно від його рівня. Але іноді цей рівень падає, а контракт залишається у силі. Деякі клуби передбачають пункти, завдяки яким зарплата гравця коригується залежно від того, чи грає він в основному складі. Та переважно контракти жорсткі, у них вказана лише чітка сума зарплати.

С. Юрчишин:

— У футболі, як і в будь-якому іншому бізнесі, існують великі фінансові ризики. Зрозуміло, що власникові клубу неприємно, коли гравець не відпрацьовує грошей. Та що він може вдіяти? Є контракт, який обов'язково слід виконувати.

Вороніна брали з Англії, це гравець збірної України, відповідно, підписали з ним великий контракт. А нині Андрій хіба що на заміну зрідка виходить. А Чигринський? "Барселона" заплатила за нього 25 мільйонів (!) євро, і він майже не грав. Потім продала за 15, але ж 10 мільйонів євро — це гроші на вітер.

— Чи може клуб штрафувати гравця за неналежну спортивну форму?

О. Доморацький:

— Гравців штрафують, але не за те, що той не потрапляє до основного складу. Штрафи переважно дисциплінарні — запізнився або не прийшов на тренування, не прибув вчасно на збори, отримав необов'язкову червону картку.

С. Юрчишин:

— Штрафні санкції, як і преміальні, чітко прописані в контракті. Якщо такого пункту немає, то забрати гроші в гравця неможливо.