26 жовтня 2024 23:49

Олександр ХАЦКЕВИЧ: "Шовковський не боїться пробувати щось нове"

Колишній футболіст та головний тренер Динамо Олександр Хацкевич ексклюзивно для XSPORT поділився думками про матч 3-го туру Ліги Європи проти Роми (0:1).


– Який привід для роздумів залишив після себе матч у Римі?
– Мені сподобалося, що Шовковський поміняв схему, пробує щось нове. Або ти міняєш схему, або футболістів. Коли немає результату, доводиться шукати шляхи його досягнення. Це підкуповує, що тренерський штаб Динамо не боїться пробувати щось нове.

– Рішення приберегти лідерів було виправданим?
– Динамо тримає в голові матч з Шахтарем. Рішення дати можливість проявити себе гравцям обойми цілком виправдане.

– Вас вразила Рома по грі?
– Рома не вразила на тлі Динамо. З приходом нового тренера команда продовжує шукати себе в поєднанні гравців, стилі. Я б не сказав, що команда впевнено виглядала.

– А що скажете по Довбику, який до цього ніколи Динамо не забивав?
– Особисто я Артема не запам'ятав учора в плані напруження захисників. Так, він чіплявся за м'яч, спроба пробити спиною до воріт. Візьму на себе сміливість сказати, що оборона Динамо впоралася з Довбиком на рівні тактично навчених італійських захисників.

– Відсутність результату в єврокубках компенсується набутим досвідом для Динамо сьогоднішнього зразка?

– Все одно потрібно вірити і сподіватися, що команда матиме чудовий вигляд не тільки в УПЛ, а й на європейській арені. Гравці повинні розуміти, що якщо ти поступаєшся технічно, тактично, ти маєш бути більш емоційно зарядженим на кожен епізод, менше помилятися і ловити на них суперника. Рома була не ідеальна, але ті підходи, які робило Динамо, не були реалізовані. Це говорить, що класу і майстерності не вистачає футболістам, щоб карати суперника за помилки. На одному бажанні на функціональній готовності вже не вискочиш, як в давні часи. Рівень майстерності повинен бути присутнім, щоб досягати результату в Європі.

– Успіхи в кваліфікації ЛЧ могли ввести динамівців в психологічну оману, що їм по зубах тягатися зі всіма?
– Впевнено Динамо пройшло тільки Партизан, моя думка. З Рейнджерс, якщо говорити відверто, вилучення нам допомогло в Глазго. Із Зальцбургом гра була рівна, але спортивне щастя було на боці австрійців.

– Динамо може розраховувати на позитивний результат в наступних матчах Ліги Європи?
– Подивіться, Вікторія не програла жодної гри, РФШ, Ференцварош, Сосьєдад точно не назвеш прохідними.

– Ви бачите, який футбол хоче поставити Динамо Олександр Шовковський?

– У чемпіонаті – так. В ЛЄ поки що в мене немає розуміння, в який футбол хоче грати Динамо.


– Як скоротити прірву між українськими клубами та суперниками на євроарені?

– У наш час чемпіонат України тільки піднімався на ноги, але завдяки рівню інтелекту всієї команди, майстерності футболістів, з якими я грав, він був на порядок вищим за нинішнє на покоління. Як би не звучало грубо. Результати говорять самі за себе. Я знаю багатьох футболістів Динамо, їхні якості та рівень. Потрібно в кожній грі вичавлювати з себе максимум і навіть більше.