2 вересня 2024 12:48
12

Кравець пояснив, чому "Динамо" відмовилось від трансферу іноземної зірки УПЛ

Радник президента київського «Динамо» Артем Кравець пояснив, чому клуб не може запрошувати легіонерів, як це роблять, наприклад, «Кривбас» та «Полісся»:


«Я можу дуже легко опонувати. При всій повазі до «Полісся», «Кривбаса» і до всіх інших команд, але є різниця, коли треба запросити гравця рівня «Динамо» Київ в «Динамо» Київ. І є футболісти, яких запрошують умовно в «Полісся» чи «Кривбас». Я вважаю, що жоден з них на даному етапі не підсилить «Динамо». Це моя особиста думка.

Візьмемо конкретно Макуана з «Полісся». Ми його так само аналізували, і в нього є історія, яка зараз трапилася в нього в клубі – це проблеми м'язів. Він постійно отримує дуже багато пошкоджень і вилітає на великі періоди часу. Я так само впевнений, що на даному етапі він не буде відповідати вимогам, щоб його запрошувати в «Динамо». Це моя особиста думка. Наш аналітичний та скаутський відділ зі мною так само погодився.

Якщо говорити про легіонерів, то ми намагаємося запросити людей, які не просто будуть відповідати рівню «Динамо», а будуть готові підсилити команду тут і зараз. А запрошувати абикого, щоб він просто приїхав, я однозначно проти».


Фото - ФК «Полісся»

Щоб підписувати гравців виключно із УПЛ, не потрібно тримати цілий скаутський відділ, включно із новоспеченим радником. В даному випадку роботу скаутів спокійно може виконати тренерський штаб, оскільки ретельно вивчає слабкі та сильні якості гравців всіх команд суперників УПЛ при підготовці до матчів та спостерігає за діями конкурентів безпосередньо у протистояннях проти "Динамо". Для здійснення трансферів достатньо особистих контактів президента клубу.
І чим тоді займається та ціла команда професіоналів скаутського відділу, якщо не здатні протягом вже стількох трансферних вікон знайти здорового якісного легіонера рівня клубу "Динамо" Київ? Прикладів, яким чином таку роботу виконують команди зі значно більш скромними в порівнянні з "Динамо" фінансовими можливостями більш, ніж достатньо. При цьому клуби системно заробляють на таких трансферах шалені кошти.
Буквально кілька прикладів:
- центральний захисник Отавіо перейшов із дубля бразильського "Фламенго" в скромний португальський "Фамілікан" за €500.000, через півроку був викуплений "Порту" за €12.000.000;
https://www.transfermarkt.com/otavio/profil/spieler/818495

- форвард Ігор Тьягу із дубля бразильського "Крузейро" транзитом через "Лудогорець" у "Брюгге", а згодом у АПЛ (клуб "Брентфорд") виріс в ціні зі сплачених болгарами €1.300.000 до €11.000.000 при трансфері до "Брюгге" і вже за рік до €33.000.000 при переході в "Брентфорд";
https://www.transfermarkt.com/igor-thiago/profil/spieler/739443

- всім відомий сенегальський центрбек Мікаїл Файє із безіменного друголігового хорватського клубу перебрався до "Барси" за суттєві €1.500.000 і вже цього літа був проданий каталонцями у французський "Ренн" за вагомі €10.000.000 з правом зворотнього викупу за €25.000.000;
https://www.transfermarkt.com/mikayil-faye/profil/spieler/666974

- центрбек Едмонд Тапсоба за копійки ставший гравцем скромної португальської "Віторії" всього за 2 роки був перепроданий у "Байєр" за космічні €20.000.000;
https://www.transfermarkt.com/edmond-tapsoba/profil/spieler/564545

- нігерійський центральний нападник Гіфт Орбан майже безкоштовно перебрався в скромний норвезький "Стабек" і всього за півроку викуплений бельгійським "Гентом" за суттєві €4.600.000 та всього за рік після гольової фейєрії у складі бельгійського клубу перепроданий фрацузському "Ліону" за €14.000.000.
https://www.transfermarkt.com/gift-orban/profil/spieler/1018259

Ці гравці принесли своїм клубам не лише ігрову користь високої якості, але й суттєвий фінансовий дохід. І прикладів таких та подібних трансферів цілком достатньо. Особливим чином на темі зрощування та подальшого успішного перепродажу молодих гравців високої якості спеціалізується нещодавній суперник "Динамо" - австрійський "Ред Булл". Озвучувати успішні трансфери австрійців немає жодного сенсу - вони й без того у всіх на слуху.
Що заважає "Динамо" піти таким же шляхом. Звичайно, на додаток до розвитку вихованців власної академії - це була б суттєва допомога, що неодмінно вплинула б не лише на вагомі турнірні досягнення клубу, але й забезпечила б фінансову стабільність. Шлях відомий. Обирається базовий партнерський клуб в Європі. Гданська "Лехія"? Ок, цілком підходить. Знаходимо якісних легіонерів - африканці+латиноамериканці - тут завжди є гарний вибір кадрів. Прокачуємо молодих тільки придбаних легіонерів через польський партнерський клуб. За рік-півтора залучаємо до лав основної команди. На виході маємо стабільний ріст турнірних і фінансових здобутків "Динамо". Схема перевірена, доведена, на жаль, не нами, а головне не носить жодних ризиків. І ще один суттєвий плюс - не потребує значних фінансових ресурсів для реалізації: як бачимо на прикладі вдалих трансферів інших більш скромних клубів, вчасно придбані 5-6 талановитих африканських чи латиноамериканських легіонерів обійдуться клубу у скромні €3.000.000-5.000.000. Ці кошти завжди можна відбити на перепродажі взагалі без жодних ризиків.
Сховати
Belyi, фамілікан доречі дуже успішний клуб в плані пошуку талантів. Памятаю що спостерігав за Угарте коли той ще не перейшов в Спортінг (пізніше ПСЖ, МЮ). На тій стадії він був вже недоступний для Динамо бо заплатили за нього тоді 9 млн, але свої 15 млн фамалікан пізніше наварив. Незнаю чи скаути брали до уваги лише статистику але візуально було видно що це талановитий гравець.
Сховати
Kote, справа навіть не в конкретних іменах чи клубах. Того ж таки Угарте міг не примітити хіба лінивий скаут. Важливий сам підхід до справи. Вчасне залучення молодих виконавців хорошої якості - це здорова модель розвитку клубу. Це зрозуміло більшості просунутих клубів і не лише європейських. Навіть турецькі клуби вже звернули увагу на таку модель розвитку. До пикладу, той же "Фенербахче" за скромні €600.000 придбав єгипетського центрбека Омар Фаєда і прокачує гравця у вищій лізі Сербії. На виході гарні шанси отримати якісного гравця за мінімальні кошти.

"Динамо" ж свого часу теж було в авангарді трансферів такого типу. Бадр, Юсуф, Чернат, Гіоане, Нінкович та навіть той же Лакі Ідахор зробили чималий внесок в історію досягнень клубу. Не зрозуміло, чому зрештою відійшли від подібного шляху розвитку. Як на мою скромну думку саме тут чималий потенціал для посилення позицій "Динамо" не лише в УПЛ, а й на європейській арені. Мабуть, це саме той компонент, якого не вистачило "Динамо", щоб не просто на рівних почуватись у протистоянні протих тих таки австрійців, а й навіть бути фаворитом у очних зустрічах такого рівня. Адже у того ж таки "Ред Була" вихід власної академії значно скромніший. і в цьому наша суттєва перевага.

Задля справедливості, трансфери на кшталт того ж таки Пейкрішвілі - це вже хоч і невеликий, проте крок у вірному напрямку. І так, увагу до ринків кавказьких країн, країн середньої Азії, Прибалтики теж варто значно підсилити.
Що до легіонерів ШД, то в них не бачу ніякого космосу, щоб от так і на голову сильніші ніж динамівські гравці. Ну умовного Вілліана чи Тайсона я не побачив. Але все покаже ЛЧ. Можливо там вони покажуть щось феєричне)
Чому не аналізував легіонерів ШД? Бо це не зручно? :)
Сховати
HIM, Щоб аналізувати легіонерів Шахтаря потрібно мати грошей, як у дурня махорки.
Сховати
Santos,чтоб анализировать деньги не нужны.
Сховати
olur, Ну по-перше якісна аналитика в наш час коштує великих грошей, а по-друге не прикидуйтесь дурником, ніби не розумія, що я хотів сказати.
Сховати
Santos, Неякісна аналітика коштує ще більших грошей, як показує історія, на жаль, більшості трансферів Динамо. Хто заважає знаходити умовного Таремі, який свого часу за дармо перейшов до Ріу Аве, а потім феєрив у Порту?
Натомість, до нас приходять персонажі на кшталт Беніто. Хто ці люди, які запропонували підписати Беніто і чому з ним минулого року був перепідписаний контракт? Тут теж завадив брак великих грошей зрозуміти, що він пасажир?
HIM, логично
HIM, а смисл? Щоб сказати, що ми немаємо стільки грошей, щоб купувати легіонерів рівня кротів?
HIM, а який сенс аналізувати тих, хто навіть в ШД не завжди потрапляє в основу, куплений за великі гроші, отримує велику зарплатню (бо просто так ніхто не поїде, не за миску супу).