23 липня 2024 12:43

"У "Жироні" Циганков і Довбик. Шапаренка теж би побачити там": Вербич – про "Динамо", "Полісся" та матчі наших у єврокубках

Колишній вінгер київського Динамо та улюбленець столичної публіки Беньямін Вербич спеціально для «УФ» висловився щодо майбутніх матчів українських клубів у кваліфікації до єврокубків, зробивши прогноз.


На цьому тижні два українські клуби – Динамо та Полісся – гратимуть у другому раунді відбору до Ліги чемпіонів та Ліги конференцій відповідно. На киян чекає протистояння з белградським Партизаном (23.07), а житомиряни зіграють проти люблянської Олімпії (25.07).


Вінгер грецького Панатінаїкоса Беньямін Вербич, відомий своїми виступами за київське Динамо, в інтерв’ю сайту «Український футбол» поділився думкою про наступні матчі українських клубів у єврокубках та назвав рахунки, з якими мають закінчитися перші ігри двоматчевих протистоянь.


«Динамо має перемагати Партизан, а Шапаренко вже готовий до Ла Ліги»


– Вже сьогодні Ваш колишній клуб – київське Динамо – гратиме із белградським Партизаном у другому раунді кваліфікації Ліги чемпіонів. Що думаєте про цей поєдинок?

– Ой, я впевнений, що буде цікава гра. Динамо наприкінці минулого сезону виглядало досить потужно, тому має перемагати. Звісно, що я вболіватиму саме за них.


– У біло-синіх минулого сезону змінився головний тренер. Замість досвідченого Мірчі Луческу команду очолив тренер-початківець Олександр Шовковський. А які у Вас лишилися спогади про роботу з Містером?

– Про Мірчу я можу сказати лише хороші слова. У нього все надзвичайно професійно й тактично грамотно. Я вважаю, що суттєво виріс під його керівництвом. Я дуже щасливий, що міг працювати з таким спеціалістом.


– А що стосується головної зірки Динамо – Миколи Шапаренка, якого Ви свого часу ласкаво називали Котом. Зараз багато інформації щодо того куди він може перейти влітку, а як Ви гадаєте, чи готовий Шапаренко до трансферу в топовий європейський чемпіонат?

– Шапаренко точно готовий. Коли я грав з Колею, то відзначав його витривалість, він дуже багато бігової роботи виконував. У нього хороша техніка, він чудово бачить поле та, на мою думку, заслуговує грати в топовому чемпіонаті. На Євро-2024 він вкотре підтвердив це. Шапаренко класний гравець і я бажаю йому вдалого трансферу.


– А яка сама ліга підходить йому найбільше?

– Гадаю, що він чудово б виглядав у іспанській Ла Лізі.


– Тобто в умовну Жирону він вписався б?

– Ха, ну може бути. Там же Вітя Циганков, там же Артем Довбик. Було б непогано і Шапаренка побачити там.

«Олімпія – це історично найбільший клуб Словенії, проте бажаю удачі Поліссю»


– Водночас Полісся на шляху до основного етапу Ліги конференцій в другому раунді кваліфікації зустрінеться з Олімпією (Любляна). На Transfermarkt вказано, що саме цьому словенському клубу Ви забили свій перший гол у кар’єрі. Що можете розповісти про команду з Любляни?

– Насправді свій перший гол я забив команді Примор’є десь у сезоні 2011/12, а ось Любляні вже був другий. Що стосується самої Олімпії, то це історично найбільший клуб в Словенії. Вони демонстрували хороші результати ще коли існувала держава Югославія.


Олімпія була найуспішнішим словенським клубом Югославії, а після здобуття незалежності команда вже завжди ставить високі цілі, веде боротьбу за чемпіонство.. Але в минулому сезоні я був задоволений тим, що їм не пощастило і перемогу в чемпіонаті здобув Цельє – мій рідний клуб.


– Чи є в Олімпії сталий стиль футболу, яким вона протягом років вирізняється серед інших?

– Важко про це говорити, але, думаю, що такого немає. У них чимало тренерів змінилося за останні роки і вони не мають свого стилю, як у Динамо, наприклад, коли говорять про динамівський футбол.


– А чи слідкували Ви за Поліссям у минулому сезоні? Що знаєте про цей клуб?

– Так, авжеж слідкував. Особливо протягом перших пів року, коли в основному складі постійно грав Денис Бойко і я підтримував з ним контакт.


– Що саме розповідав про Полісся ваш експартнер по київському Динамо?

– Денис говорив лише хороше, відзначав базу команди та рівень організації в клубі. Я бачив вони навіть деякий час йшли на першому місці в чемпіонаті України. Слава Богу, що з’являються так команди, в які вкладають чималі гроші навіть попри важку ситуацію в країні. Думаю, що це лише плюс для України. Бажаю удачі Поліссю.


– То й вболіватимете за Полісся у матчі з Олімпією?

– (сміється) Не знаю навіть, вболіватиму за футболу. Словенія все одно моя батьківщина:)


– Перейдімо до прогнозів. Як гадаєте, з яким рахунком завершиться перший матч Динамо з Партизаном?

– Враховуючи, що Динамо гратиме номінально вдома, у Польщі, то думаю вони мають виграти з рахунком 2:0.


– Рахунок у грі Олімпія – Полісся за версією Беньяміна Вербича.

– А тут вже домашній стадіон гратиме на руку Любляні. Ой, ну думаю, що в першому матчі Олімпія переможе Полісся. Скажу, що це буде 1:0 на їхню користь.