25 червня 2024 12:30

Мера Мукачева та голову райради підозрюють у продажу стадіону "Авангард" за заниженою майже в 9 разів вартістю

Співробітники СБУ спільно з НАБУ та САП викрили мера та голову районної ради одного з міст Закарпатської області у причетності до корупційних схем.


За матеріалами справи, чиновники зловживали службовим становищем для продажу за заниженою вартістю земельної ділянки в центрі міста площею понад 3 га.

За інформацією LB.ua, йдеться про стадіон «Авангард» у Мукачевому, мера Мукачевого Андрія Балогу та голову Мукачівської райради Михайла Лану.

Організатор схеми – голова районної ради, яка є впливовим авторитетом у кримінальному середовищі регіону. У минулому двічі обирався народним депутатом, у тому числі від забороненої зараз Партії регіонів.

Як свідчать дані слідства, на сесії міськради міський голова забезпечив ухвалення рішення про продаж ділянки за ціною, заниженою майже у 9 разів. При цьому покупцем дільниці виступило приватне товариство, фактичним контролером якого є голова районної ради.

Підставою для цього стала експертна грошова оцінка із заниженою вартістю ділянки. За матеріалами справи за занижений висновок власникам компанії-оцінювача дали хабар.

В результаті таких угод землю з ринковою вартістю 84,6 млн. грн. продали за 9,6 млн. грн.

Крім того, за матеріалами справи міський голова особистим рішенням надав суспільству розстрочку платежу на 6 місяців.

Співробітники СБУ та НАБУ затримали міського голову, голову районної ради, екс-начальника відділу комунальної власності та земельних відносин міської ради.

Відповідно до скоєних злочинів посадових осіб, а також двох власників компанії-оцінювача та оцінювача, готується повідомлення про підозру за статтями Кримінального кодексу України 358 («Підробка документів, печаток, штампів та бланків, збут або використання підроблених документів, печаток, штампів») , 364 («Зловживання владою або службовим становищем») та 368-4 («Підкуп особи, яка надає публічні послуги»).