14 грудня 2022 19:27

Блогер: "Ванат досить яскравий скорер, іноді може й асистувати, але слабкий у позиційній атаці на рівні УПЛ"

Блогер Михайло Смоловий поділився у своєму Телеграмі черговим аналізом виступів гравців "Динамо" у першій частині сезону:


- Лідери Динамо в УПЛ
xGBuildUp/90 (частина 1)

Бльо, Михайле, скільки можна, якщо на око журналістам видно краще? Не бльо, а xGBuildUp. Що воно таке?

Знову згадуємо Бєсєдіна і його удар на 0.17 xG. Беремо увесь ланцюжок (xGChain) комбінації і відкидаємо до біса того, хто б’є (0.17 xG) та пас під удар (0.17 хА). А решта ланцюжка отримує собі в актив по 0.17 xGBuildUp. Таким чином ми відсікаємо тих, хто вирішує епізоди у їх фіналі, та залишаємо лише «істинних творців» моментів, людей, які роблять усю чорнову роботу непомітну журналістам.

Головна умова та сама - безперервність ланцюжка.
Відповідно xGBuildUp/90 - це внормований на 90 хвилин показник, бо в гравців різна кількість ігрового часу, та сума не буде надто показною для багатьох з них.

Рухаємося знову до гори

1️8. Руслан Нещерет - 0.09/90
681 хвилина

Чекати див від кіперів не варто...

1️7. Георгій Бущан - 0.14/90
477 хвилин

...але в Георгія є відмінність з показником xGChain (0.15), тож і пас під удар в Бущана в активі десь має бути. Цікаво перевірити.

1️6. Владислав Ванат - 0.20/90
788 хвилин

Про це і писав вище: Владислав досить яскравий скорер, іноді може й асистувати. Але ні в Мороза в дублі/Чорноморці, ні в Костюка в U19 не був дотичний до якісної позиційної атаки, тому і слабкий в цьому на рівні УПЛ. Якщо м’яч потрапляє до нього далеко від воріт, то підсумок ви бачите на власні очі - така атака не дуже часто завершується ударом когось іншого...

1️5. Владислав Кабаєв - 0.20/90
751 хвилина

Улюблений футболіст діда, якщо вірити лисим пройдисвітам. Я же відмовляюся вірити, що дід прям окропом по литкам зустрічав Влада. Якщо Ванат хоча б знаходить моменти, то в Кабаєва і такого виправдання немає!
Невже 15 місце серед 18 гравців, які кваліфікувалися за ігровим часом (450+ хвилин) за xGChain це те, чого в Динамо чекають він лівого вінгера?! В житті не повірю...

1️4. Олександр Тимчик - 0.21/90
450 хвилин

Здобув собі ім’я в Скрипника за рахунок м’язів та витривалості: прибіг та подав. На якість там не особливо звертали уваги, головне створювати видимість руху. Час від часу ловить кураж, то в збірній у Петракова, то у Львові з Рухом (?) чи хто то був, коли матч переривався через тривогу? Але поки про зважену та системну участь в дистрибуції з таким показником й мови нема, бо і Кенді, і Караваєв в топі. Де Тимчик римувати не буду - занадто жорстоко. Сподіваюсь на зборах побачити бодай якісь зрушення.

1️3. Костянтин Вівчаренко - 0.30/90
590 хвилин

Костя доволі низько, але завжди може звалити усе на Кабаєва. Взаємодія лівого флангу дійсно не вражала восени...

1️2. Віталій Буяльский - 0.31/90
1356 хвилин

З 0.66/90 xGChain Буя втратив 0.35/90, тож головну його функцію виокремити легко - це завершення.

1️1. Ілля Забарний - 0.34/90
1286 хвилин

І тут Ілля найнижче серед трійки основних центральних захисників. Індикатор ефективності просування досить показовий: кількість м’ячів, які наближає до воріт суперника зростає, але не кількість моментів після цього.

1️0. Владислав Дубінчак - 0.43/90
626 хвилин

Дубінчак теж не надто активно за межами Динамо по орендах нюхав позиційну атаку. Але його показники дещо вищі за показники Тимчика та Вівчаренка, а отже Владислав інтегрувався в пасову гру краще. Зі здоровим Шапаренком картина могла бути ще бадьорішою. А як ще лівий вінгер з’явиться, то там і до подвигів Миколенка двічі впасти.