2 серпня 2005 19:42

"Король откатов" возглавит запорожский "Металлург"


Екс-тренер київського "Арсеналу" В`ячеслав Грозний з початку вересня цього року буде затверджений на посаді головного тренера запорізького "Металурга". Грозний прийде на місце Валерія Яремченка, який залишив "Металург" більше тижня назад.

Рішення про призначення Грозного головним тренером "Металургу" було прийнято після зустрічі з керівництвом, яка відбулася в понеділок, повідомляє офіційний сайт клубу.

До кінця серпня Грозний буде входити в курс справ у команді, а виконуючим обов'язки головного тренера залишиться Анатолій Чанцев. Нагадаємо, що одним з кандидатів на посаду головного "Металурга" був й Олександр Іщенко.

Грозний, один з найвідоміших тренерів України, який у сезоні 1996 року (як тренер "Дніпра") та 2002 року (як тренер "Арсеналу") був визнаний кращим наставником українського чемпіонату. Аналогічне звання Грозний отримав і в Болгарії в 1998 році, тренуючи "Левськи".

У 2004 році за великий внесок у розвиток футболу України Грозний нагороджений Президентом України орденом "За Заслуги". Нагороджений вищою спортивною нагородою Росії - Почесним Знаком "За великі заслуги в розвитку фізичної культури й спорту Росії", а також спеціальною грамотою за великий особистий внесок і високопрофесійну роботу на благо "Спартака".

Щоправда, є в кар`єрі В`ячеслава Грозного й скандальні часові відрізки його тренерської роботи. Після роботи у московському "Спартаку", де Грозний тривалий час працював помічником Олега Романцева йому довелося піти. Офіційна версія цього відходу пов`язана з тим, що він знайшов собі нову команду. Неофіційна ж була більш окутана фінансовими скандалами, де головним фігурантом був саме Грозний зі своїм колегою Олегом Романцевим.

У провину Грозному ставилося те, що він купував у "Спартак" футболістів (переважно з України. Прим. "Чемпіон"), за яких потім отримував солідні "відкати" від самих гравців та їх колишніх команд. Саме в такому бізнесі Грозного звинувачував екс-тренер московського "Спартака" й збірної Росії Олег Ярцев. Не кращі спогади про В`ячеслава Грозного і в улюбленця уболівальників "Спартака" Андрія Тихонова, який звинуватив українського тренера в "нечесній роботі".

Робота в Україні також не була для Грозного безхмарною. В 1996 році гравець дніпропетровського "Дніпра" та національної збірної України Сергій Нагорняк після матчу Хорватія – України був пійманий на допінгу... В результаті ФФУ наклало на Грозного, який в той час тренував команду та на лікаря команди пожиттєву заборону працювати в Україні у професіональному футболі.

Але після зміни нового керівництва Федерації футболу України та після приходу до футбольної влади Григорія Суркіса, В`ячеслав Грозний, користуючись давніми дружніми зв`язками із Суркісом-старшим вже в ранзі реабілітованого зумів очолити київський "Арсенал", але й тут він протримався до травня 2004 року.

Прощання Грозного з "Арсеналом" видалося не менш скандальним. У 25-му турі 13-го чемпіонату "каноніри" були розгромлені "Ворсклою" у Полтаві 4:2. Відразу після гри Грозний та начальник команди Величко йдуть на лікарняний і не повертаються з командою до Києва.

У цей час по Києву ходять чутки, що гра між "Ворсклою" та "Арсеналом" була "дивною", а головними ініціаторами цього "дивацтва" були Грозний та Величко. З тих же джерел було повідомлено, що про характер поразки в Полтаві довідався головний спонсор "Арсеналу" Сан Санич Омельченко, який вимагав Грозного "на килим". Утім, Грозний перечекавши скандал з "лікарняного" спокійно зіскочив з "Арсеналу".

Весь минулий рік В`ячеслав Грозний був далеким від клубного футболу і навіть працював викладачем на курсах ліцензування тренерів при ФФУ... І ось нове повернення в український футбол.

Григорій Сікрус