11 вересня 2003 14:20

Григорий Суркис и игроки сборной Украины - о матче в Эльче


Геннадій Зубов:

Для України завершився відбірковий цикл. Як ти вважаєш збірна виглядала гідно?

Сьогоднішня гра показала, що ми можемо грати з сильними суперниками. Зрозуміло, що іспанці вище класом за нас, але ми їм ні у чому не програли. Нам є над чим працювати, але я думаю, що від гри всі отримали велике задоволення. Те, що результат нас не влаштовує – це одне... Нам подякували за гру...

Олександр Шовковський:

Можеш прокоментувати пенальті у свої ворота?

Я вже говорив, що я зарання вибираю кут, у який буду падати, і намагаюсь нападаючого змусити пробити у цей кут.

Були провали в обороні. З чим це пов`язано на твою думку?

Я сьогодні так би гостро не судив команду. Гравці відіграли непогано. Однак помилки, як в атаці, так і в обороні, не дозволили нам досягти позитивного результату. У цілому гра, я думаю, сподобалася. На жаль, індивідуальна майстерність була не найкращому рівні.

Олег Лужний:

Ми із слабкими суперниками граємо слабко, а з сильними сильно?

По-перше, хлопці сьогодні показали гарний футбол. Можливо дещо не виходило. Кожну гру не можна грати на одному рівні. Можливо не той настрій. Жодна команда не показує у всіх матчах 100% своїх можливостей.

Андрій Воронін:

Ми із слабкими суперниками граємо слабко, а з сильними сильно?

Ми останні дві гри я думаю непогано відіграли. Усі думали, що Північна Ірландія - слабкий суперник. Але ми грали добре... Сьогодні також ми продемонстрували непогану гру, але, на жаль, цього замало, щоб потрапити на ЧЄ-2004. Нам є над чим працювати. Більше командної гри, концентрації, і будемо сподіватися, що на відбірковому турнірі до чемпіонату світу ми будемо показувати зовсім іншу гру.

Останні матчі не всі гравці збірної України грають на своїх позиціях?

Я вважаю, що це не моє місце, де я грав. Сьогодні на полі я більше грав в обороні, тим більше я півзахисник, і я звик грати в нападі на вістрі атаки – це моє улюблене місце, де я можу принести користь команді. Але тренери визначають місце футболіста на полі. Я думаю, що Горшков з Тимощуком показали гарну гру, особливо Толя, що виграв багато багатоборств.

Григорій Суркіс:

Підведіть підсумки виступів збірної України?

Підсумки. Звичайно, підсумки у першу чергу повинні підвести фахівці, тренерський штаб. Я не думаю, що ми задоволені результатом відбіркового циклу. За останні декілька відбіркових циклів ми вперше опинилися за межами плей-офф. Цим все сказано. Наші намагання в останніх двох матчах з Північною Ірландією і в грі з Іспанією показати гру, яка б в останній момент дала нам можливість очікувати останніх матчу у групі, не виправдалися. Однак, варто відзначити, що другий тайм гри з Іспанією уселяє оптимізм і впевненість у тому, що у збірної є потенціал.

Коли гравці докладають максимум зусиль, при цьому демонструючи шалену самовіддачу, все виходить. Не можна пред`явити гравця претензії, і після гри з Північною Ірландією й Іспанією з точки зору небажання боротися і відстоювати честь країни. Але знову-таки, чому команда грає у футбол, лише фрагментами – це основне питання. Чому так довго продовжуються експерименти? Чому ті гравці, які на даний момент сильніші не потрапляють в основний склад? Чому тільки у другому таймі гри з Іспанією ми побачили команду, принаймні збалансовану.

Напевно не даремно тренер іспанців відзначив, що найбільшу кількість голевих моментів біля воріт Касільяса створила саме збірна України. Це все говорить про те, що є потенціал. Хто повинен поставити гру та стати режисером – напевно, головний тренер. Ці питання не до мене як до президента ФФУ, а до тренера збірної, який до останнього моменту експериментував. Але, на жаль, знайшов нитки гри, яка гідна поваги вболівальників у завершальні 25-30 хвилин матчу з Іспанією. А якщо підвести підсумки циклу, то я впевнений, що це робити потрібно не сьогодні. А потрібно набирати очки, де їх просто неможливо втрачати. Брати своє у двох матчах з Північною Ірландією, у виїзній грі з Вірменією. Тоді перший тайм гри в Єревані мені дуже сподобався, хоча пройшло дуже багато часу, але тоді зовсім не потрібні заміни поламали хід гри, яка закінчилася з рахунком 2:2.

Але не потрібно посипати голову попелом. Я вважаю, що нині кардинально потрібно змінити ставлення до футболу в країні, і не лише зі сторони штабу функціонерів ФФУ, а й взагалі держави. І не тільки комерційні структури повинні допомагати збірній – це функція держави, яка володіє мільйонами наших громадян..

Той план дій, який ФФУ намітила на кілька років по розвитку дитячо-юнацького футболу, і є той оптимізм у наше майбутнє. Нині у нашій країні присутній голод на кваліфіковані тренерські кадри. І нині я напевно, знову повторюся, що на Виконкомі ФФУ буде поставлене питання, де знайти того закордонного фахівця, який можливо зліпить гру нашої команди, у складі якої є такий чарівник, як Шевченко, чия індивідуальна майстерність, дала можливість відповісти іспанцям голом. Кривдно та гірко, що черговий цикл ми завершуємо з понуреною головою. Усе було в наших руках, але ми не зуміли скористатися вдачею..

Матеріал підготовлено за сприяння телеканалу ICTV.