4 вересня 2009 17:30
1

Украинские арбитры будут судить в Лиге Европы

У швейцарському Ньоні під егідою Міжнародної ради футбольних асоціацій (IFAB) пройшов підготовчий курс для 48 головних арбітрів та 48 суддівських спостерігачів, що отримали призначення на матчі групової стадії Ліги Європи УЄФА. Україну на цьому заході представляв киянин Олег Орєхов.

Головним питанням зустрічі була згода IFAB − організації, котра визначає Правила гри, − на продовження експерименту з розширення суддівської бригади до шести осіб, який вперше був випробуваний в 2008 році у відбірних турнірах 19-річних юнаків. «У рамках експерименту до традиційних бригад, що складаються з головного арбітра, двох його асистентів і резервного рефері, додаються ще два помічники. Під час матчів вони займають місця поряд з воротами, − пояснив кореспонденту Інформ-служби ФФУ суть нововведення Орєхов. − Отже, платформою для наступної фази експерименту обрано Лігу Європи УЄФА».

«Враховуючи надзвичайно важливе значення нових помічників для гри, на нові ролі УЄФА призначатиме арбітрів міжнародної категорії із списку ФІФА або найвищої національної категорії, яким на 1 січня 2009 року виповнилося менше 45 років, − продовжує рефері. − Причому вся бригада складатиметься з представників однієї країни». Враховуючи, що в груповому турнірі Ліги Європи відбудеться 144 матчі, на долю кожного з 48 головних арбітрів припадає по 3 гри. І якщо прізвища лайнсменів та четвертого арбітра у цих поєдинках можуть змінюватися, то додаткові помічники залишатимуться постійними. Зауважимо, що разом із Олегом Орєховим працюватимуть Віктор Швецов та Андрій Шандор.

За словами киянина, за своєю суттю помічники − дві додаткові пари очей, які допомагатимуть арбітру стежити за грою і дотриманням Правил гри, а також інформуватимуть його щодо інцидентів будь-якого роду. Особливо це стосується ключових ділянок поля − таких, як штрафний майданчик. Головний рефері при цьому вестиме гру і особисто прийматиме остаточні рішення стосовно того чи іншого епізоду. Додаткові помічники займатимуть місця з протилежного від лайнсмена боку воріт − зліва, якщо дивитися на ворота з центру поля. Оскільки в них не буде прапорців, рекомендації головному арбітрові вони передаватимуть за допомогою радіосистеми, залишаючись переважно за боковою лінією. За необхідності, коли події на полі відбуватимуться ближче до протилежної бровки, помічники зможуть виходити на поле.

Технічні експерти IFAB стежитимуть за експериментом, щоб оцінити вплив введення двох додаткових рефері, та потім за підсумком сезону-2009/10 вирішуватимуть, наскільки продуктивна ця допомога. Залишається додати, що перший поєдинок у Лізі Європи УЄФА українська бригада проведе 1 жовтня − у Латвії. Орєхов разом із лайнсменами Олександром Войтюком і Олегом Плужником, Юрієм Мосейчуком у ролі четвертого рефері, а також згадуваними Швецовим та Шандором розсудять поєдинок між місцевим «Вентспілсом» та «Херенвеном» з Нідерландів.
Орехов нормальный арбитр, хочется, чтобы достойно отсудил... Примером может быть русский Валентин Иванов, судивший как-то полуфинал (или финал не помню) ЛЧ!