27 березня 2024 21:31

Reuters: Росія місяцями не може отримати гроші за свою нафту через санкції США

Фото - https://depositphotos.com/ua/


Російські нафтові компанії стикаються із кількамісячними затримками платежів за нафту та пальне, оскільки банки у Китаї, Туреччині та Об’єднаних Арабських Еміратах (ОАЕ) побоюються потрапити під вторинні санкції США.


Зокрема, банки із цих країн почали вимагати від своїх клієнтів письмових гарантій того, що жодна фізична чи юридична особа із санкційного списку SDN (Special Designated Nationals) США не є учасником угоди або не є бенефіціаром платежу, повідомляє Reuters із посиланням на вісім джерел.


"Проблеми почалися з грудня після того, як банки та компанії усвідомили, що загроза вторинних санкцій США реальна", – пояснив один із співрозмовників агентства.


В ОАЕ банки First Abu Dhabi Bank (FAB) і Dubai Islamic Bank (DIB) заморозили кілька рахунків, пов’язаних з торгівлею російськими товарами, стверджують два джерела агентства.


Банк Mashreq в ОАЕ, турецькі Ziraat і Vakifbank і китайські банки ICBC і Bank of China все ще обробляють платежі за російську нафту, але цей процес затягується на тижні або місяці, повідомили чотири інші співрозмовники.


Одне з джерел розповіло, що деякі платежі затримуються на два місяці, в іншому випадку затримки становити два-три тижні.

"Стали жорсткіше контролювати навіть не доларові операції. Іноді потрібно тижнів для здійснення прямої транзакції юань-рубль", – сказав один із трейдерів.


Речник Кремля Дмитро Пєсков визнав проблеми з отриманням платежів через китайські банки.


"Це, звичайно, створює певні проблеми, але не може стати перешкодою для подальшого розвитку наших торговельно-економічних відносин (з Китаєм)", – сказав Пєсков.


Reuters зауважує, що затримки платежів зменшують надходження Кремля від експорту нафти та роблять їх нестабільними, дозволяючи Вашингтону досягти подвійних санкційних цілей – перешкоджати надходженню грошей до Кремля, не переривати глобальні потоки енергоносіїв.


Йдеться про оприлюднене 22 грудня 2023 року роз’яснення Міністерства фінансів США, яке попередило про можливість застосування санкцій щодо іноземних банків за недотримання обмеження цін на російську нафту.

Після цього банки Китаю, ОАЕ та Туреччини, які працюють з Росією, посилили перевірки, почали вимагати додаткову документацію, щоб переконатися, що угоди відповідають обмеженню цін на російську нафту, встановленому на рівні $60 за барель.

Додаткові документи також можуть включати відомості про право власності на всі компанії, залучені до угоди, і особисті дані осіб, які контролюють ці організації, щоб банки могли перевірити, чи не входять вони до санкційних списків.