26 березня 2024 13:23

За корупцію до довічного ув'язнення в Китаї засуджено екс-главу федерації футболу. Раніше так само покарали екс-гравця "Евертона" Лі Те

У Китаї знову винесли довічний термін за корупцію – екс-главі федерації футболу.


Як пише The Guardian з посиланням на китайські державні медіа, Чен Хюянь, який обіймав посаду голови Федерації футболу Китаю з серпня 2019-го по жовтень 2023-го, засуджений до довічного ув'язнення за участь у корупції.

У документальному фільмі про корупцію в китайському спорті Чен зізнався, що вночі перед тим, як стати головою Федерації футболу Китаю, отримав хабарі від двох футбольних чиновників, які хотіли, щоб він подбав про них. У кожному рюкзаку було по 300 тисяч юанів (понад 41 тисяч доларів).

The Guardian зазначає, що часто такі зізнання зроблено під тиском. Уточнюється, що публічні зізнання про участь у корупційних схемах стали звичайним явищем на національному телебаченні Китаю з того часу, як голова КНР Сі Цзіньпін розгорнув масштабну кампанію боротьби з хабарництвом, яка також торкнулася і футболу.

Суд провінції Хубей встановив, що Чен використав різні посади, які обіймав з 2010 по 2023 (у тому числі пов'язані з Федерацією футболу Китаю), щоб допомагати іншим особам у питаннях укладання контрактів на проекти, інвестицій, організації спортивних заходів. Суд встановив, що за ці послуги Чен отримав понад 81 млн. юанів (11,2 млн. доларів).

Як пишуть у китайських медіа з посиланням на рішення суду, Чен завдав «величезних збитків» китайському футболу.

Чен – не єдиний футбольний чиновник, який одержав термін за корупцію. До 14 років в'язниці було засуджено колишнього заступника генерального секретаря Федерації футболу Китаю Чена Юнляна, до 13 років – колишнього віце-президента Федерації Ю Хонгчен, до 8 років – колишнього гендиректора китайської Суперліги Донг Чжен.

Нагадаємо, у лютому стало відомо, що до довічного ув'язнення в Китаї засуджено екс-гравця «Евертона» Лі Те. Він дав хабар, щоб стати тренером збірної, та організовував договірні матчі.