8 березня 2024 10:25

Спортдиректор Прем'єр-ліги: "Трансферні вікна розширюємо для того, щоб клубам було зручно"

Спортивний директор УПЛ Максим Степаненко в ексклюзивному коментарі Tribuna.com розповів, як встановлювалися два заявкові періоди на змагальний сезон 2023/24.


Зазвичай ці рішення голосуються та затверджуються відповідним комітетом. Цього сезону зимово-весняне трансферне вікно вийшло таким довгим через те, що ФІФА розтягла його і продовжила термін.


Наступного сезону на календарі вже є дати матчів єврокубків на січень. Тобто зараз заявочні періоди будуть трохи довшими, ніж були. Раніше влітку це було 8 тижнів, тепер трансферне вікно може тривати до 12 тижнів. Взимку він був від 4 тижнів.


У разі ініціатором виступила ФІФА. Про це повідомив Комітет з питань статусу та трансферу футболістів УАФ. Він інформував нас, що згідно з новими вимогами трансферні вікна мають бути подовжені. Така практика продовжиться і наступного сезону.


Зазвичай, зимове трансферне вікно в Україні завершувалося 1-3 березня. Наразі дедлайн 12 березня – фактично дали додаткового ще 10 днів, щоб клуби могли дозаявитися та наздогнати хвости.

Ми могли б трохи пізніше розпочати заявний період. Але початок зимового трансферного вікна обумовлений тим, що клуби мають заявитись на єврокубкові змагання. А для того, щоб внести заявку туди, вони попередньо мають заявитись до УПЛ та УАФ. Тобто, першочерговий пункт відправлення – це наші бази даних.

Тобто трансферні вікна розширюємо для того, щоб клубам було зручно. Можу вас зорієнтувати, що за статистикою у нас все відбувається останніми днями. Десь 10 березня розпочнеться активна заявка.


Насправді факторів багато: погодні умови, початок змагань, заявка на єврокубки. Ніколи ці дати не ставлять за принципом у небо пальцем. Це ціла сукупність факторів, що систематично розглядаються», - сказав Степаненко.

Перший заявковий період у поточному сезоні – 1 липня – 1 вересня 2023 року. Другий – 24 січня – 12 березня 2024 року.