21 грудня 2023 12:59

Флорентіно Перес: "Європейський клубний футбол не є монополією і більше ніколи нею не буде"

Президент «Реала» Флорентіно Перес виступив з заявою після оприлюднення рішення Суду Європейського Союзу, який постановив, що УЄФА та ФІФА діяли проти законодавства про конкуренцію, заблокувавши створення Суперліги у 2021 році.


«Реал» із величезним задоволенням вітає рішення суду Європейського Союзу, який відповідає за гарантію наших принципів, цінностей та свобод. Найближчими днями ми уважно вивчимо сферу застосування цієї резолюції, але я передбачаю два висновки, які мають величезне історичне значення.


По-перше, європейський клубний футбол не є монополією і більше ніколи нею не буде. І, по-друге, відсьогодні клуби будуть господарями своєї долі. Клуби вважають, що мають право пропонувати та просувати європейські змагання, які модернізують наш спорт та залучають уболівальників з усього світу. Словом, сьогодні вільна Європа знову перемогла, а футбол та його вболівальники також здобули перемогу.

Перед тиском, який ми зазнавали понад два роки, сьогодні переважають закон, розум і свобода. Тому «Реал Мадрид» продовжить працювати на благо футболу.


Як і майже сімдесят років тому, коли ми зробили фундаментальний крок в історії футболу, створивши Кубок Європейських чемпіонів, сьогодні на нас знову лежить обов'язок і відповідальність надати європейському футболу нового імпульсу, якого він так гостро потребує. Щоб досягти цього, ми продовжимо захищати наш проєкт, повністю сумісний із національними змаганнями, відкритий для всіх, заснований на спортивних заслугах і який ефективно забезпечуватиме дотримання фінансового фейр-плею. Проєкт, який забезпечить економічну стійкість усім клубам і насамперед захистить гравців та порадує вболівальників у всьому світі.


Ми зробимо це, попри кампанії, від яких ми постраждали і які, без сумніву, відтепер посилюватимуться. Але ніхто не казав, що покінчити з монополією після стількох десятиліть буде легко.


Перед нами чудова можливість покращити європейський клубний футбол. Футбол на піку 21-го століття, з прозорим управлінням, здатний співіснувати з новими технологіями та знову викликає пристрасть та емоції, які так потрібні вболівальникам.

Дозвольте мені сказати європейським клубам, що ми знаходимося на початку нового часу, коли ми можемо вільно працювати за допомогою конструктивного діалогу, без загроз, не діючи проти будь-чого чи когось, з метою продовження інновацій та модернізації футболу. Від сьогодні сьогодення та майбутнє європейського футболу, нарешті, в руках клубів, гравців та їхніх уболівальників. Наша доля належить нам і на нас лежить велика відповідальність.


Цей день ознаменує собою «до» та «після». Це великий день для історії футболу та всього спорту», – заявив Перес.