21 листопада 2023 08:23
1

"Який скандал! Україну пограбували у матчі з Італією". Європейські ЗМІ - про епізод з пенальті

Фото - ua.depositphotos.com


Матч Україна – Італія був центральним цього ігрового дня. Тому за ним стежили не лише в наших країнах, а й у всій Європі. Іспанський арбітр Хесус Хіль Мансано не наважився призначити пенальті у ворота Італії у компенсований час, що викликало шквал емоцій серед українських уболівальників, а також футболістів та тренерів збірної. Навіть італійські ЗМІ та вболівальники (частково) визнали, що рішення арбітра було сумнівним та могло вплинути на те, хто поїде на Євро. Не залишилися

осторонь і журналісти з інших країн (через велику кількість здивованих та обурених журналістів обмежимося одним сайтом на країну), які розкритикували Мансано та назвали його рішення "сумнівним", "дивним" тощо. А найбільше уваги арбітру приділили в Іспанії.


Mundo Deportivo


"Який скандал! Україну пограбували у матчі з Італією", - європейські ЗМІ - про епізод з пенальті - изображение 1


Журналіст Mundo Deportivo не розуміє, чому таке важливе рішення у вирішальному матчі було ухвалено фактично без перегляду відеоповтору навіть відеоасистентами, адже контакт був, а це означає, що потрібно було справді переконатися, що рішення Мансано було правильним.


- Італія досягла довгоочікуваної кваліфікації на Євро після невдалого матчу - нульової нічиєї - з Україною у Леверкузені. Ця нічия відправила команду Реброва до плей-оф. Матч під керівництвом іспанця Хесуса Хіля Мансано не обійшовся без розбіжностей, особливо через можливий пенальті, не призначений у доданий час, який міг би змінити долю групи C.

На 92-й хвилині Мудрик впав на землю через контакт з Крістанте, який спізнився до м'яча. Суддя з Естремадури не вказував на пенальті, а потім VAR підтвердив його рішення після дуже швидкого перегляду.

Дивно, що Хіля Мансано не викликали з кімнати VAR для перегляду повтору, незважаючи на те, що було не зовсім зрозумілим, чи достатньо контакту між італійським центральним захисником та українським нападником "Челсі" для призначення пенальті. Незважаючи на гнівні протести українських гравців та тренерського штабу, матч відновився.

Якби пенальті було призначено, доля групи С могла прийняти жорстокий оборот, адже якби було забито гол, то Україна б прямо вийшла на чемпіонат Європи і відправила б Італію до плей-оф. Тепер саме українці мають можливість вийти на континентальний турнір через плей-оф.


L’Equipe


"Який скандал! Україну пограбували у матчі з Італією", - європейські ЗМІ - про епізод з пенальті - изображение 2


"Тривога, а потім ейфорія – історія кваліфікації Італії на Євро", - журналіст французького сайту L'Equipe пише про те, що італійці могли пропустити ще один турнір, якби арбітр був рішучішим на останніх хвилинах матчу, тому можна зрозуміти їхню радість після фінального свистка.


- Італія таки отримала пряму путівку на Євро-2024, але можна сказати, що потрапила на турнір через "чорний хід". Востаннє ми бачили Джанлуїджі Доннарумму таким щасливим після матчу у футболці збірної Італії 11 липня 2021 року на "Уемблі", і спостереження за тим, як він стрибав, як дитина, після фінального свистка у понеділок увечері в Леверкузені справило певний ефект. Воротар ПСЖ не виграв Євро, цього разу він просто забезпечив собі участь.

Але італійці навчилися цінувати такі моменти навіть після того, як нічия з Україною (0:0) залишила багато неприємних питань. А головний із них – чи був пенальті на останніх хвилинах. Здається, що контакт Крістанте з Мудриком очевидний на повторах, але Мансано міг не побачити його через динамічність епізоду та втому, адже темп гри був божевільним. Тому питання скоріше до VAR, що "промовчав", а іспанський арбітр показав, що треба продовжувати матч. Рішення, яке обурило українців та потішило італійців.


Sky Sports


"Який скандал! Україну пограбували у матчі з Італією", - європейські ЗМІ - про епізод з пенальті - изображение 3


"Італія подолала драму VAR: володарі Євро-2024 не дають Україні пройти кваліфікацію", - журналіст британського сайту Sky Sports


- Чинні чемпіони Європи - Італія - кваліфікувалися на Євро-2024 після нульової нічиєї з Україною в Німеччині. Завдяки цьому очку Італія посіла друге місце у групі C, зрівнявшись з Україною, що посіла третє місце, з 14 очками, але з найкращим результатом у особистих зустрічах після напруженої гри, яка могла закінчитися зовсім інакше. Україна, яка раніше ніколи не обігравала Італію, мала серйозні претензії до арбітра в доданий час після незграбного фолу Браяна Крістанте на Мудрику у штрафному майданчику Італії, але іспанський рефері Мансано відразу показав, що не призначатиме пенальті і своє рішення не змінюватиме.


Sportowe Fakty


"Який скандал! Україну пограбували у матчі з Італією", - європейські ЗМІ - про епізод з пенальті - изображение 4


"Спірна ситуація в матчі Україна – Італія, про це пише весь світ", - журналіст польського видання Sportowe Fakty розповідає про те, що епізод, який стався у компенсований час, став обговорюватися у футбольному світі і викликав багато суперечок.


- У передостанній ігровий день не бракувало емоцій, оскільки на нас чекали матчі, в яких можна було поборотися за вихід на турнір наступного року. Так було у матчі Україна – Італія. Ситуація перед цим зіткненням була зрозумілою. Господарям поля потрібна була перемога, щоб вийти безпосередньо на Євро за рахунок суперників. Будь-який інший результат був на користь Італії, але у разі невдачі обом командам було гарантовано участь у плей-оф.

У цьому змаганні не було забито жодного голу. Нічия означала, що гості можуть насолоджуватись виходом на Євро. Однак у доданий час відбулися деякі розбіжності. Про це пише майже весь світ.

Ситуація, про яку йдеться, відбулася в італійському штрафному майданчику. Італійський захисник підставив підніжку Михайлу Мудрику, але іспанський арбітр Хесус Мансано не відреагував на цей епізод.

Після відсутності рішення Мансано здавалося, що до гри вступить VAR. Однак, зрештою, жодного втручання не сталося, що викликало справжню бурю емоцій в Інтернеті.

Sporza


"Який скандал! Україну пограбували у матчі з Італією", - європейські ЗМІ - про епізод з пенальті - изображение 5


"Завдяки сумнівному рішенню після епізоду з можливим пенальті Італія уникла чергової драми і виходить на Євро", - журналіст бельгійського видання Sporza не розуміє, як можна було не побачити очевидного порушення на останніх хвилинах матчу і чому Мансано не захотів уважно вивчити цей момент за допомогою відеоповтору.


- Новий тренер національної збірної Лучано Спаллетті наперед пообіцяв країні, що він знову зробить гравців Італії національними героями. Але, незважаючи на добрий футбол, який фрагментами нагадував його колишню команду – "Наполі", італійці не змогли забити гол.

Італійський тактик побачив, що його команда через відсутність гола зрештою почала сумніватися в собі, і перейшов до більш консервативного підходу, відійшовши в оборону. Успішно. Тактична гра у шахи не принесла ані видовища, ані голів.

Хоча в абсолютній фінальній фазі для італійців стався справжній шок. Браян Крістанте за допомогою фолу зупинив Мудрика на останній хвилині у штрафному майданчику Італії. Пенальті? Ні, незважаючи на явний контакт між гравцями, рефері відмахнувся від інциденту та не став переглядати епізод. Сумнівне рішення із серйозними наслідками: Італія їде на чемпіонат Європи, Україна вилітає до плей-оф.


Gazzetta.gr


"Який скандал! Україну пограбували у матчі з Італією", - європейські ЗМІ - про епізод з пенальті - изображение 6


"Виправдані протести українців", - журналіст грецького сайту Gazzetta.gr вважає, що арбітр мав призначити пенальті в епізоді, в якому Крістанте сфолив на Мудрику.


- Італії було достатньо зіграти внічию у Леверкузені, і вона це зробила. У першому таймі італійці грали краще та створили достатньо моментів, щоб забити хоча б один гол. Але чим ближче був фінальний свисток, тим важче було грати італійцям, вони почали нервувати і відійшли в оборону. Мудрик упустив чудовий шанс, а у компенсований час Михайло впав у чужому штрафному після того, як Крістанте сфолив. Іспанський арбітр не просто показав, що треба грати, але й не попросив допомоги у VAR, що викликало виправдані протести українців, які ні до чого не привели. Італія зіграла 0:0 та поїде на Євро.


Gazeta Sporturilor


"Який скандал! Україну пограбували у матчі з Італією", - європейські ЗМІ - про епізод з пенальті - изображение 7


"Який скандал! Україні відмовили у ЯВНОМУ пенальті на 90+3-й хвилині. Президент УЄФА раніше заявив: "Було б катастрофою, якби Італія не пройшла кваліфікацію", - журналіст румунського сайту Gazeta Sporturilor пише про неймовірний скандал, який був спровокований словами президента УЄФА Чеферіна.


– Україна просила арбітра призначити пенальті на 90+3 хвилині матчу з Італією, але суддівська бригада з Іспанії навіть не хотіла нічого чути. Це було справжнє пограбування! Матч закінчився з рахунком 0:0, а італійці вийшли на чемпіонат Європи 2024 року. У разі перемоги українці забезпечили б собі путівку на ЄВРО замість сьогоднішнього суперника.

Італія, переможниця останнього чемпіонату Європи, із величезними проблемами пройшла кваліфікацію на наступний чемпіонат. Італійцям сьогодні ввечері потрібно було не програти Україні, і вони зуміли втекти непереможеними, підсумковий рахунок 0:0, але не обійшлося без сильних емоцій.

На 90+3-й хвилині українці заробили пенальті після того, як Мудрик впав у боротьбі з Крістанте. Зубков знайшов Мудрика пасом у штрафний майданчик, гравець "Челсі" першим дістався м'яча, потім упав, після удару Браяна Крістанте.

Повтори показали, що гравець "Роми" поставив підніжку Мудрику, але іспанський рефері Хесус Хіль Мансано дозволив грі продовжуватися. Навіть арбітри у кімнаті VAR, співвітчизники Хуан Мартінес Мунуера та Карлос дель Серро Гранде, не втрутилися, тому Італія зітхнула з полегшенням. За можливого голу з пенальті Україна потрапила б на ЄВРО!

Це особливо дивно, якщо згадати слова президента УЄФА про те, що "було б катастрофою, якби Італія не пройшла кваліфікацію".


"Який скандал! Україну пограбували у матчі з Італією", - європейські ЗМІ - про епізод з пенальті - изображение 8


VI


"Який скандал! Україну пограбували у матчі з Італією", - європейські ЗМІ - про епізод з пенальті - изображение 9


"Італійці зітхнули з полегшенням, але мовчать про момент з пенальті", - журналіст нідерландського видання VI прямо написав про те, що Італії не дали програти в матчі з Україною, хоча Мансано повинен був призначити пенальті.


- Італії не дали програти Україні на нейтральному полі у Леверкузені у понеділок увечері. Українцям треба було перемагати, щоб вибити команду Спаллетті з другого місця у групі С. У підсумку в матчі, який можна назвати трилером, не було забито жодного голу. Однак у додатковий час Україна була близькою до пенальті. Той факт, що рефері Хесус Хіль Мансано не вказав на точку після зіткнення Михайла Мудрика та Браяна Кристанте, а потім і не втрутився VAR, незважаючи на очевидні повтори, на яких видно порушення, стане несподіванкою для багатьох глядачів.

Це сумнівне рішення чомусь не обговорювалося в перших оглядах на італійському телебаченні. Спаллетті похвалив Україну, але не згадав про епізод із пенальті: "Ми були дуже хороші в першому таймі і мали забивати. Ми цього не зробили, і після цього почалася битва на виснаження, в якій вже не йшлося лише про футбол. Україна показала, що вони дуже хороша команда, яка завдала нам багато проблем".
Вчора "чорти чеферіна" відібрали в України Євро не поставивши чистий пенальті в ворота італійців навіть не передивляючись ВАР
Нажаль "чорти чеферіна" можуть відібрати в України шанс зіграти на Євро через плейоф в праилах уефа які вони самі придумали перед початком кваліфікації Євро чітко прописані які збірні потрапляють в кваліфікацію ,навіть чітко прописано яка з якою збірною зіграє півфіналах кваліфікації ,і в ціх правилах нема жоного слова про жеребкування 1 вакантного місця в групу А ліги націй