16 листопада 2023 18:57
1

Легендарний захисник "Динамо" розповів, в чому особливість Ваната, Бражка та інших молодих гравців

Сергій Федоров - легендарний футболіст київського Динамо. Він виступав за київську команду у 1994 році, а також з 1998 по 2007 роки. З 2011 року Сергій Федоров працює в системі клубу: він пройшов період в ДЮФШ Динамо, а також у першій та молодіжній команді. Сьогодні фахівець процює асистентом головного тренера Динамо U-19 Ігоря Костюка.


Інформатор поспілкувався із Сергієм Федоровим про сучасну динамівську молодь.


- Сергію Владиславовичу, ваші підопічні нещодавно обіграли принципового суперника - донецький Шахтар. На фоні результатів першої команди відчувається певний контраст. Як настрій у хлопців з U-19?


— Настрій бойовий. Ми грали проти одного з лідерів нашої таблиці, а матчі із Шахтарем завжди мають великий накал. Хлопці добре налаштувалися та виконали усі установки тренерського штабу. Це й дало позитивний результат.


- Хто зараз з гравців Динамо U-19 кандидат на підвищення до першої команди?


- Кандидати є, просто не хотілося б їх озвучувати. Тому що як тільки це станеться, хлопці будуть думати, що вони вже у першій команді. Але хлопці є, 3-4 людини вже можуть підходити до першої команди, навіть тренуватися із нею та розраховувати на свій шанс. Я можу озвучити прізвища, але поки що говорити про це рано. Нехай вони самі заявлять про себе.


- Загалом, це ж не перше покоління молодих гравців, із яким ви працюєте. В чому головна особливість цих хлопців, якщо порівняти їх, наприклад із вашим поколінням?


- Ми абсолютно різні. Час минає, у нас були інші цінності, ми були інакше виховані. Змінилося все, крім вимог у футболі. Якщо вони будуть виконувати вимоги по відношенню до себе і в першу чергу питати себе: "Що я зробив, щоб команда виграла? Як я міг зіграти в тому чи іншому епізоді?", то все у них буде добре. Багатьом ще бракує аналізу своїх дій.


У наш час ми звикли заробляти гроші та відпрацьовувати їх, а не просто отримувати. Так, ми всі старалися, щоб в майбутньому наші діти не напружувалися, могли щось зробити і спокійно себе почувати. Але для того, щоб чогось досягти, потрібно докласти максимум зусиль. Вони мають це розуміти.


І ми цим займаємося, пояснюємо гравцям, що без певних жертв з боку себе, а тут ми маємо на увазі проведення вільного часу, здоров’я, інші фактори, нічого не буде. Футбольне поле усе демонструє одразу: хто докладає максимум зусиль, той досягає результату. І тут немає різниці, в якій команді ти гратимеш: Динамо Київ чи Барселона. Найголовніше, щоб вони розуміли: якщо докладуть максимум зусиль, то досягнуть позитивних результатів у кар’єрі. І не лише в кар’єрі, а й в особистому житті. До всього треба ставитися із високою відповідальністю.


Владислав Ванат людина, яка проявила себе у першій команді, це продукт клубної академії. Ми бачимо, що він вміє робити на полі, а як би ви описали психологічний портрет цього хлопця? Що він за людина?


- Ми спортсмени, усі трохи невротики, це 100%. Ванат десь можливо трохи замкнутий в собі, десь вразливо сприймає критику. Але це все із часом та віком мине. Ванат вимогливий до себе, наполегливий, працьовитий. Переконаний, що у нього ще вся кар’єра попереду. Він ще заявить про себе.


- Володимир Бражко - ще один гравець, яким клубна Академія може пишатися вже сьогодні, коли він повноцінно замінив Сергія Сидорчука. У цьому гравці, зокрема, подобається його дальній удар. Скільки часу на тренуваннях він витратив, аби навчитися так сильно та точно бити з дальньої дистанції?


- Ми на тренуваннях відпрацьовуємо різні компоненти. У Бражка, напевно, це було дано від природи. У тренувальному процесі він просто довершив цю майстерність. На мою думку, дуже добре, що він використовує свої сильні якості. Це показник того, що все ж таки молоді гравці добре мають розуміти, які сильні якості в них є, і які слабкі. І чим ці слабкі якості можна компенсувати. За рахунок чого можна компенсувати недостатню швидкість? За рахунок вибору позиції, наприклад. Тому ми звертаємо на це увагу. А щодо Володі - він прогресуватиме із кожною грою, це майбутнє Динамо. Він мобільний, швидкий, добре бачить гравців та розпоряджається м’ячем.

В чому легендарність Федорова? Він більшість часу був запасним гравцем.