10 листопада 2023 14:16

У ЄС кажуть про "план Б" на випадок, якщо Угорщина ветує 50 млрд євро допомоги Україні

Джерела у Євросоюзі кажуть, що ЄС зможе обійти будь-яке вето Угорщини і надати Україні 50 мільярдів євро допомоги.


Як пише "Європейська правда", про це повідомляє Reuters з посиланням на європейських посадовців.


Єврокомісія запропонувала розширити бюджетну підтримку, щоб допомогти Україні виплачувати зарплати та покривати інші витрати, і 27 країн-членів ЄС мають проголосувати за цей пакет на саміті 14-15 грудня.


Але дехто побоюється, що допомога може бути заблокована прем'єр-міністром Угорщини Віктором Орбаном, який зберігає зв'язки з Москвою і заперечував проти подібної підтримки в минулому. Такі виплати зі спільного бюджету ЄС потребують одностайної підтримки всіх країн-членів.

На випадок, якщо Будапешт таки застосує своє право вето, два посадовці ЄС заявили, що Євросоюз має спосіб обійти його, звернувшись до кожного з урядів інших країн ЄС з проханням розробити власний пакет допомоги Києву. Разом двосторонні пакети становитимуть ті ж 50 млрд євро.

"Угорщина ризикує перенапружити свою удачу. Ми б хотіли мати їх на борту, але настає момент, коли людям набридає, що Будапешт тримає всіх у заручниках. Обхідний шлях стомлює, але у нас він є, якщо знадобиться", – сказав один з посадовців ЄС.


Другий посадовець ЄС, який також говорив на умовах анонімності, погодився з ним. "Питання грошей для України буде вирішено так чи інакше, Київ отримає підтримку ЄС", – сказав він.


"Якщо Угорщина стане перешкодою на шляху до необхідної одностайності, щоб зробити це через бюджет ЄС, країни-члени знайдуть інший шлях, наприклад, міжурядову угоду або національні гарантії", – зазначив посадовець.

Минулого року Угорщина наклала вето на аналогічну пропозицію надати Україні 18 мільярдів євро фінансової допомоги у 2023 році.


Після місяців суперечок Будапешт врешті-решт погодився на пакет після того, як домігся, як він сказав, поступок з боку Євросоюзу щодо допомоги Угорщині.


Відповідаючи на запитання, чи піде ЄС цим шляхом знову, якщо Угорщина блокуватиме допомогу, єврокомісар з питань торгівлі Валдіс Домбровскіс заявив на цьому тижні: "Минулого року ми дійсно обговорювали "план Б"... Але нам вдалося уникнути цього сценарію. Сподіваюся, нам вдасться уникнути його і цього року".