9 листопада 2023 16:39

Євген СЕЛЕЗНЬОВ: "Коли Луческу кричав, то я просто забивався в кут і тихенько сидів"

Колишній гравець "Шахтаря" Євген Селезньов поділилився спогадами про спільну роботу із Мірчею Луческу в донецькому клубі.


– Розкажіть, коли ви вперше побачили Луческу? Яке враження у вас було від нього?

- Вперше я його побачив, коли ще був в Академії Шахтаря у 2003 році, але я тоді був зовсім молодий і мені важко щось пригадати. Вже ближче з Луческу я почав спілкуватися, коли був у дублі і він мене підпускав до тренувань з першою командою. Це брила і феномен світового футболу.


– Якими були тренування у Луческу?

- Тренування у нього завжди були дуже тяжкі. Також він любив ігрові заняття. Загалом було цікаво.


– Як Луческу спілкувався з футболістами: тримав дистанцію чи був відкритим?

- До нього взагалі без проблем можна було підійти та поговорити. Він завжди підказував і з усіма розмовляв.


– Хто із гравців був улюбленцем Луческу?

- Срна, Фернандіньо та інші бразильці. Він сам казав, що бразильці були йому як діти. Це нормально, нічого поганого у цьому немає. Ракицького та Чигринського він також любив. Луческу – хороша і позитивна людина.


– Чи були такі гравці, яких Луческу недолюблював?

- Не можу сказати, що недолюблював, але до деяких він ставився інакше. Чи не ображався я на нього, що він не так часто ставив мене в основу? Вже минув час і жодних образ не лишилося. Значить, тоді він мене не бачив, так буває.


– Луческу казав, що найсуворіше ставився до своїх земляків – румунів. Чи це правда?

- Про Маріку, Баркеуана, Флорю мені важко судити, тому що я був тоді зовсім молодим. Але до Раца він ставився добре. Луческу міг від нього публічно щось вимагати, але поважав його дуже сильно.


– Хто був найсильнішим трансфером Шахтаря часів Луческу, що ви дивилися за гравцем на тренуванні і думали: "Вау, оце рівень"?

- При всій повазі до Фернандіньо, я назву Матузалема. Це феноменальний та геніальний гравець. Він витворяв із м'ячем дива. Такого гравця більше ніде не бачив.


- Хто був найслабшим трансфером Шахтаря за часів Луческу, що ви дивились на цього хлопця і думали: що він робить у команді?

- Звичайно, були й слабкі гравці, але я не хочу їх називати, аби не образити. Це буде неповага до Шахтаря.


– Можете згадати найпам’ятнішу розмову або історію, пов’язану з Луческу?

- Мені запам'ятався момент, коли я попросив Містера не змінювати мене в останній грі чемпіонату, щоб стати найкращим бомбардиром. Він пішов мені назустріч, я забив і завдяки йому став найкращим голеадором чемпіонату.


– Можете згадати момент, коли Луческу був найзлішим?

- Після матчу з Барселоною Адріано сказав на адресу Луческу дуже нехороші слова, не хочу говорити які, чим просто розлютив Містера. Також Луческу був дуже злий на Ракицького, коли той отримав червону картку у грі з Порту в Лізі чемпіонів.


Ще – на Матузалема, який загуляв, запізнився на установку, під час теорії сидів снідав, а потім розвернувся та пішов. Я тоді був молодим, і коли Луческу кричав, то я просто забивався в кут і тихенько сидів. Але Луческу на Матузалема довго не ображався, бо бразилець робив результат. Він міг після ночі у клубі, наступного дня вийти на поле та розривати суперників. Мегаталант!


– Як ви думаєте, Луческу вже закінчив тренерську кар’єру чи ще попрацює? Адже, незважаючи на первісне трактування його заключної прес-конференції, ось уже пішли чутки про Бешикташ і Динамо (Бухарест)…

- Я хочу, щоб Містер ще попрацював. Думаю, у Румунії чи Туреччині ми його побачимо. Бажаю йому тільки успіхів.