11 жовтня 2023 08:09

Яя Туре: "Сподіваюся, у футболі буде більше темношкірих тренерів"

Екс-зірка "Манчестер Сіті" і "Барселони", легенда збірної Кот-д'Івуару Яя Туре сподівається, що він та його брат Коло зможуть прокласти шлях до появи нових темношкірих головних тренерів на високому рівні у професійному футболі – у топ-5 європейських чемпіонатів або на рівні національних збірних, повідомляє ВВС.


Екс-хавбек "Сіті" і "Барселони", який після закінчення кар'єри футболіста встиг попрацювати тренером в Україні, в Академії "Тоттенхема", наразі є асистентом головного тренера в льєжському "Стандарді", а в майбутньому націлюється на посаду головного тренера національної збірної своєї батьківщини:


– Я виступаю за різноманітність і хочу бачити різноманітність. Найчастіше люди задаються питанням, чи зможуть африканці отримати потрібні уроки, як і загалом чорношкірі тренери, працювати на керівних посадах у клубах високого рівня. Думаю, скоро вони отримають відповідь. Мій брат Коло був першим, хто почав тренерську діяльність в Англії, а я був другим, тепер подивимося, чи з'являться можливості в Європі, але, однозначно, я просто кидаю собі виклик на високому європейському рівні в Європі, – зазначив Туре.


Старший брат 40-річного Яя – 42-річний Коло Туре – після кар'єри гравця (2003-2017), в якій були "Арсенал", "Манчестер Сіті", "Ліверпуль" і "Селтік", у листопаді минулого року був призначений головним тренером "Вігана". Але протримався лише дев'ять матчів і був звільнений після шести поразок, а клуб посів останнє місце в Чемпіоншипі та вилетів у Лігу 1 (третій за статусом дивізіон англійського футболу). Разом із братом, Яя Туре грав за збірну Кот-д'Івуару і був капітаном команди, яка 2015 року, вдруге у своїй історії (після успіху 1992 року), виграла Кубок африканських націй. Тепер Яя Туре сподівається стати лише третьою людиною в історії африканського футболу (після єгиптянина Махмуда Ель-Гохарі та нігерійця Стівена Кеші), хто вигравав Кубок африканських націй і як гравець, і як тренер:


– Безумовно, я хочу домогтися такого успіху і сподіваюся, що одного разу у мене буде подібний шанс – стати тренером збірної своєї країни. Кілька років тому вже був шанс стати менеджером національної команди – проте я в той момент не бачив себе на цій посаді, хоча, повторюся, була така можливість. І багато друзів просили мене про це, але я не хотів цього робити. Після чого з'явилися європейські тренерські вакансії, і я вважав за краще потренувати в Європі. Але тепер, безумовно, я готовий і до такого кроку, і подивимося, що буде далі, – резюмував Туре.