28 вересня 2023 14:48

Віталій ПОНОМАРЬОВ: "Я проти ВАР, він заплутав наших арбітрів ще більше"

Головний тренер «Руха» Віталій Пономарьов оцінив українське суддівство.


– Ван Леувен сказав, що матч з «Рухом» зламало смішне вилучення Ракицького.


– Якби не було ВАР, то ніхто б Ракицького у цьому моменті не вилучив. Але на повторі було чітко видно, що якби Квасниця вчасно не прибрав ногу, то могла бути дуже серйозна травма. Тому вилучення однозначно справедливе.


Також я вважаю, що Пастух забив чистий гол, ніякого офсайду там не було, але ВАР промовчав. Мені цікаво, як вони визначили положення поза грою.


Скажу чесно, я не прихильник ВАР. З системою відеоповторів футбол втрачає свою ідентичність та видовищність через постійні зупинки. Раніше футбол був більш жорстким і яскравішим, а зараз боїшся кожного свистка арбітра, коли він біжить до ВАР. Були неоднозначні моменти у матчі «Руха» з ЛНЗ, коли суперник наступив на ногу нашому гравцеві, та у матчі «Оболоні» з «Поліссям», але арбітри приймали незрозумілі рішення після перегляду ВАР.


– Зараз, навіть з ВАР, дуже часто критикують суддівство, той же Вернидуб, Григорчук, Ротань. Ви, як колишній арбітр, як можете оцінити суддівство в УПЛ?


– Я думаю, що наших арбітрів ВАР заплутав ще більше. У суддівстві завжди були, є і будуть спірні моменти. Раніше рефері припускались людських помилок, а тепер система ВАР їх ще більше заплутує.


Раніше на деякі моменти не звертали уваги, а зараз інколи доходить до смішного: незрозумілі пенальті та вилучення. Тому я проти ВАР. Можна лише використовувати цю систему, щоб визначати, чи перетнув м’яч лінію воріт, цього буде цілком достатньо.