15 серпня 2023 21:37

Ауреліо Де Лаурентіс - про Спаллетті в збірній Італії: "Для "Наполі" 3 млн - небагато, але це питання принципу, яке стосується всього італійського футболу"

На офіційному сайті «Наполі» була опублікована заява Ауреліо Де Лаурентіса щодо ситуації з наступним головним тренером збірної Італії. Нагадаємо, на цю посаду претендує Лучано Спаллетті, який досі перебуває на контракті з «Наполі».


«Після лавини абстрактних міркувань, що з’явилися в багатьох ЗМІ, висловлених авторитетними коментаторами та медіаекспертами, вважаю за необхідне внести ясність у справу Спаллетті, пов’язану з його можливим призначенням на посаду тренера національної збірної Італії.


Я завжди з великою повагою ставився до національної збірної, і коли я був молодим, це була єдина команда окрім «Наполі», якою я захоплювався.


Лучано Спаллетті, незважаючи на те, що у нього залишився останній рік контракту з «Наполі», після виграшу Скудетто висловив бажання зробити перерву в тренерській роботі, оскільки він «дуже втомився». З вдячності за виконану ним роботу я і оком не змигнув, хоча міг би попросити його поважати свій контракт. Тому я дав йому можливість взяти цей довгий період відпочинку.


Тому я почав шукати тренера, який міг би замінити Спаллетті, когось з великим досвідом і авторитетом. Я дуже радий, що знайшов Руді Гарсію, який, безумовно, виконає чудову роботу.


Повертаючись до Спаллетті, прислухаючись до голосу і настроїв мільйонів вболівальників «Наполі», які відчувають глибокий зв’язок з тренером команди-чемпіона Італії, я попросив гарантій щодо поваги цього періоду творчої відпустки, включаючи штрафні санкції в разі невиконання своєї обіцянки.


Що стосується Федерації, то мені здається найбільш дивним те, що ця ситуація відбувається всього за кілька тижнів до двох дуже важливих матчів національної збірної, яка переживає відставку Роберто Манчіні.


У зв’язку з цим є два основні міркування: не відомо, як зберегти відносини зі своїми співробітниками, спонукаючи їх до відставки; бракує правових інструментів, придатних для того, щоб утримати їх, визначаючи повагу до підписаних контрактів, у тому числі шляхом передбачення конкретних покарань.


Вибір справедливо падає на Спаллетті, великого тренера з 25-річним досвідом роботи на високому рівні, який минулого сезону показав найкращий футбол у Європі, і ви пропонуєте йому зарплату 3 мільйони євро за три роки, але не можете взяти на себе сплату мільйона євро, щоб звільнити його від контрактних зобов’язань (зобов’язань не тільки перед «Наполі», але й перед мільйонами вболівальників команди). Усе це непослідовно.


Для «Наполі» три мільйони - це, звичайно, небагато, а для Ауреліо Де Лаурентіса - ще менше. Але в даному випадку це питання принципу, яке стосується не лише «Наполі», а усієї системи італійського футболу, яка повинна позбутися дилетантського ставлення та поважати правила ведення бізнесу, акціонерних товариств, ринку.


Але до тих пір, поки «правилу» буде дозволено бути «винятком», футбольна система не буде розвиватися, а випадки «Спаллетті» будуть продовжуватися», - йдеться в заяві.