8 липня 2023 10:13

Гравцям збірної України U-21 за бронзу на Євро-2023 від держави передбачена премія 3 тис гривень і офіційне звання

Збірна України U-21 вдруге у своїй історії дійшла до стадії півфіналу молодіжного Євро. Адвокат Ілля Скоропашкін розповів, які заохочення від держави отримають футболісти.


“Згідно з регламентом ЧЄ-2023 з футболу (U-21), обидві команди, які вилітають на етапі 1/2 фіналу, посідають третє місце у турнірній таблиці. Окремого матчу за визначення третього-четвертого місця не передбачено.


Положення про Єдину спортивну класифікацію України, а також Кваліфікаційні норми та вимоги Єдиної спортивної класифікації України з олімпійських видів спорту, до яких також належить футбол, гарантують претендентам 3-4 місця на чемпіонаті Європи з футболу серед юніорів (19-21 рік) присвоєння спортивного звання “Майстер спорту України”. Для цього УАФ має зробити відповідні подання до Мінмолодьспорту на спортсменів.


Фінансові виплати передбачені Постановою Кабміну “Про заохочення спортсменів та тренерів з олімпійських та неолімпійських видів спорту”. За заняття третього місця на Чемпіонаті Європи серед молоді, юніорів та юніорок, передбачено виплату винагороди у розмірі по три тисячі гривень кожному зі спортсменів, які брали участь у змаганнях”, - сказав Скоропашкін.


Тренери можуть отримати від держави не більше дев’яти тисяч гривень на кожного (потрійна винагорода одного спортсмена). Також для них передбачена можливість отримати звання “Заслужений тренер України”, однак за дотримання певних умов: період роботи на посаді, наявність спеціальної освіти, кількість підготовлених спортсменів вищої категорії тощо.


Від УАФ бронзові медалісти можуть отримати зовсім іншу суму. Перед стартом турніру футболістам пообіцяли премію в 500 тисяч гривень за кваліфікацію на Олімпіаду. Власне, УАФ отримає призові від УЄФА за участь збірної на ЧЄ-2023


Також гравці зможуть отримати по 125 тисяч доларів за золото Ігор-2024, 80 тисяч доларів – за срібло та 55 тисяч доларів – за бронзу. Ці виплати передбачені державою.