18 червня 2023 11:11

Двадцять років тому "Динамо" вдесяте виграло титул чемпіона України

Сезон 2001/2002 склався дуже невдало для київського «Динамо». У травні 2002-го року з життя трагічно пішов Валерій Васильович Лобановський, а вже невдовзі «біло-сині» вперше з 1992-го року залишилися без золотих нагород чемпіонату України, які виграв «Шахтар».


У наступному розіграші за керівництва Олексія Михайличенка кияни мали повернути титул собі. І в останному турі нашій команді було достатньо зіграти внічию з харківським «Металістом», котрий тоді вже вилетів з елітного дивізіону вітчизняного футболу.


Вже на 8-й хвилині іменинник дня Тіберіу Гіоане розігнав стрімку атаку, яка закінчилася прострілом Белькевича і вдалим замиканням Шацьких - 1:0.


Зв'язка Белькевич-Шацьких зіграла і на 20-й хвилині. Цього разі восьмий номер киян навісив прямо на голову узбекистанського нападнику, якому вдалося вистрибнути з-під харківських футболістів і переправити м'яч у ворота Олександра Горяїнова.


Але Белькевич віддавати асисти у той день не втомлювався і не втомлювався. Під кінець першої половини гри після його виконання штрафного головою забив вже Сергій Федоров.


У другому таймі ситуацію намагалася змінити пам'ятна для харківських поціновувачів футболу пара форвардів Пушкуца-Паляниця. Спочатку другий класно пробив здалеку, а згодом другий виконав штрафний без шансів для Олександра Шовковського.


Та згодом справу довершив справжній Маестро. Валентин Белькевич до трьох асистів вирішив записав в актив і гол. Що цікаво, хавбек теж забив зі штрафного, і Горяїнов навіть не встиг стрибнути.


Чемпіонат України, розіграш 2002/2003. 30-й тур


«Динамо» - «Металіст» - 4:2 (3:0)


Київ, стадіон «Динамо» ім. Валерія Лобановського. 15000 глядачів.


«Динамо»: Шовковський, Несмачний, Федоров, Головко, Гавранчич (Саблич, 8), Дмитрулін, Гусин, Ринкон (Хацкевич, 51), Белькевич, Гіоане (Мелащенко, 51), Шацьких.


«Металіст»: Горяїнов, Алундеріс, Кравченко, Березовчук, Ростовський, Богатир, Кучер, Шопін, Пушкуца, Сухомлинов (Ахрамеєв, 86), Паляниця.


Голи: Шацьких (8, 20), Федоров (40), Белькевич (78) - Пяляниця (47), Пушкуца (61).


Попередження: Дмитрулін (60) - Березовчук (30).


Фото: "Динамо"