9 травня 2023 11:16

Журналіст: "Жоден з лідерів українського футболу не хоче, щоб на їхніх матчах працював ВАР"

Журналіст Ігор Циганик в програмі "Циганик LIVE" висловив свою думку, щодо роботи суддівських помилок на матчах УПЛ.


"Хотілося б поговорити про помилки арбітрів, які мали місце в останніх двох турах чемпіонату, вони просто кричущі. Є причина і є наслідок, і так завжди буде. Говорити про якийсь конкретний епізод потрібно в контексті результату, який намагається досягти та чи інша команда. Я восени минулого року говорив, що все зрозуміло, починається боротьба за лігочемпіонівські гроші. І всі повинні бути в рівних умовах, щоб все було об’єктивно і правильно. Все почалося, коли я вперше написав у листопаді чи жовтні, що не можна переносити матчі, бо ви перетворюєте регламент в ніщо, тоді команди в яких більше можливостей домовитися отримують преференції. Були прості приклади, коли одна команда зверталася до іншої і та під тиском УПЛ йшла на зустріч, а коли зверталася інша, то їй відмовляли. Якщо ми говоримо, що домовляються дві сторони, то для чого нам регламент. І коли почалися переноси, я зрозумів, що це перетворюється в неприємну історію, яка матиме продовження. Ніхто не хоче поступатися і кожен шукатиме для себе певні преференції. І так само тоді почалися суддівські моменти. Зараз ми маємо просто наслідок того, що відбувалося восени. Ніхто не хоче просто дивитися збоку, як одній команді роблять всюди "зелене світло", а решта має бути просто спостерігачами.


Перший великий кіпіш стався на матчі "Минай" - "Шахтар". Як не зарахувати цей гол? Всі говорять про ВАР, але причому тут ВАР, там три арбітри, як вони могли так помилитись? Саме питання до того, що бачили арбітри, там м’яч залетів на півметра у ворота. Як можна було не побачити гол? Наскільки я пам’ятаю, то такого ще не було. Це помилка, яка може визначити долю чемпіонства. Я зараз розповім чому не було ВАР на цьому матчі. Жоден з лідерів українського футболу не хоче, щоб на їхніх матчах працював ВАР. Тому що відсутність ВАРу - це момент для маніпуляції. І "Шахтар" в наступному турі за це постраждав, коли не зарахували чистий, на мою думку, гол Зубкова. І це проблема не арбітра, а проблема, що лідери УПЛ не горять бажанням, щоб на їхніх матчах працював ВАР.


Якщо повернутися до матчу "Минай" - "Шахтар", то головним арбітром був Балакін. Який судив один з найскандальніших матчів першого кола "Ворскла" - "Шахтар". Подивіться, який він поставив пенальті у ворота "Ворскли". Згадайте, скільки він переглядав, щоб знайти момент де поставити пенальті. І тоді Скрипник сказав, що був близький до того, щоб забрати команду з поля. Це не просто так, дуже скандальний епізод був. Якщо ставити такі пенальті, тоді треба ставити за всі руки в штрафному майданчику, тоді пенальті на Ракицькому мільйон відсотковий, а це друга жовта картка і "Шахтар" проти "Динамо" весь другий тайм грає в меншості. Але цього не сталось. Все має свою причину.


Момент з Келсі в грі з "Олександрією", Бабогло його притримував і футболку йому порвав, але Келсі в положенні поза грою. Ніякого пенальті там немає. Тому я не думаю, що "Шахтар" може мати певні претензії по цьому епізоду. Вони можуть мати претензії по моменту з офсайдом Коноплі".