4 травня 2023 15:52

Путін може завдати удару по підводній інфраструктурі НАТО

Фото - ua.depositphotos.com


Про це заявив помічник генсекретаря блоку розвідки Девід Каттлер, як передає Bloomberg.

Процес підготовки


Москва складає карти критично важливої інфраструктури як на суші, так і під водою. І може завдати ударів по об'єктах у Європі та Північній Америці. Підготовчу роботу веде спеціальна об'єднана група військових та спецслужб.

Сплеск активності


1. РФ збільшила активність у Балтиці та Атлантиці. "Їх патрулювання в Атлантиці знаходиться на високому рівні, на відміну від того, що ми бачили останніми роками".

2. У березні кораблі російського ВМФ помітили біля португальського острова Мадейра. Це було шпигунське судно, яке відстежувало та вимірювало підводні кабелі.

3. У квітні Швеція та Фінляндія звинуватили росію у зборі розвідданих у Балтійському та Північному морях. Десятки російських науково-дослідних судів становлять мапу підводної інфраструктури скандинавських країн.

Значення підводних кабелів


Підводні кабелі забезпечують Заходу 95% інтернет-комунікацій. Завдяки їм щодня проводять фінансові транзакції на суму близько $10 трлн. «Росія може націлитись на них у спробі підірвати життя на Заході та отримати важелі впливу проти тих країн, які підтримують Україну», – вважає Каттлер.


Завдання для агресора


Основна мета Росії – отримати інформацію, яка дозволить паралізувати енергопостачання Північно-Західної Європи та влаштувати диверсії проти комунікаційної інфраструктури, перерізавши кабелі живлення, щоб припинити передачу даних.