14 березня 2023 18:02

"Позиційний напад "Зорі" не топ, тож кейс ідентичний СК "Дніпро-1", усе про простір. Буде простір - буде "Зоря". Блогер про наступного суперника "Динамо"

Блогер Михайло Смоловий у своєму Телеграм-каналі проаналізував гру "Зорі", з якою у наступному турі Прем'єр-ліги зіграє "Динамо".


Зоря 3:1 Львів
xG графік


Може дещо лякати наявність в Зорі одразу 4 «in-form» гравців, проте Динамо здатне усунути половину з них контрактами: залишиться двоє.


В хорошому тонусі зараз перебуває Назар Русин. Це накладається на відсутність Кенді, Тимчика (травма) та Караваєва (бан). Вочевидь або підніматимуть з U19 Малиша, або шукатимуть якісь опції серед ЛЗ. Хай там як, то один в один було б складно усім:


- загалом 35 дуелей в атаці за дві гри (15 виграв)
- 18 спроб обведень в перших двох турах
- 9 з них вдалих


Треба, як з Дніпром-1 відштовхуватися від системного підходу вирішення проблеми. Бо є ще інший персонаж вартий уваги: Герреро (новий нападник) вже віддав 3 (!) асисти за 128 хвилин в клубі. Неймовірно гнучкий в пошуці та прийомі м’яча на фоні вітчизняної школи: виконав за цей матч 7 точних передач і 2 стали гольовими. Кияни знову мають робити домашнє завдання, бо закінчиться, як з Інгульцем.


Матч зі Львовом досить пристойний в сенсі інтенсивності. На перший погляд пересічному журналісту може здатися, що 60.64% володіння - це натяк на позиційний напад. А з ним проблеми, як у решти Ліги: рахунок відкрив Русин в контратаці. Гол Імерекова (другий в матчі) - після розіграшу штрафного.

Маючи співвідношення володіння 6 до 4, в обох команд рівна кількість позиційних атак:


⁃ 32 в Зорі (0.51 xG), цього разу гол Імерекова порахували у set-pieces
⁃ 31 у Львова (0.47 xG)


Тож Зоря інтенсивніше повертала м’яч (99 повернень проти 80 у Львову). За перехопленнями перевага у гостей (56:46), але порахуйте усе разом: виходить у Зорі, яка більше грала з м’ячем, все одно більше захисних дій, ніж у Львову, що захищався 60% матчу.


І от це теж лякає, бо перевага навіть в дуелях в захисті (80:75). Зоря - доволі інтенсивна команда, що з м’ячем, що без (за українськими стандартами звісно). Патрік солідний дядько:


⁃ третій індекс інтенсивності єдиноборств після Ворскли (Скрипник) та ротаньстайл
⁃ третій індекс PPDA після Дніпра-1 та Динамо.


Але, як і Дніпро-1, Зоря не свята: Wyscout нарахував одразу 8 втрат за обмежену кількість часу до ударів Львову. Плюс фактор Батагова (https://t.me/smolovyi/7117)! А ударів загалом було 12. За пам’яттю декілька епізодів пригадую, проте усі не передивлявся: принаймні половина моментів супернику була подарована.


Інша прикметна річ, враховуючи 60% володіння Зорі:


⁃ 22 дотики в штрафному проти 20 у Львова, що грав з 40% контролю
⁃ 22 виноси в Зорі, проти 23 у Львову


Висновок? Позиційний напад Зорі не топ, тож кейс ідентичний Дніпру-1, усе про простір. Буде простір - буде Зоря. Не буде простору - не буде Зорі. Плюс відрізати усю команду можна однією діагоналлю, як ЦЗ Ворскли зробив в минулому турі.


Можливо знову варто зіграти, як лайно, на думку пересічного вболівальника, відсиджуючись в захисті. Але тоді треба використувати такі моменти, що виник у Раміреса.


В киян не зіграє Буяльський, і один пес знає скільки йому можуть дати бану. Зараз на сайті УПЛ «прочерк», тож однією грою, як у іншого вилученого з МХ може не минутися. Я й гадки не маю, хто в цій команді окрім нього ще здатен влучити у ворота...