3 січня 2023 10:25

"Пеле – найвпливовіша людина в історії футболу, можливо. Те, що Марадона та Мессі робили пізніше, вона робила раніше і в більш складний час". Арділес про бразильця

Освальдо Арділес поставив Пеле вище Ліонеля Мессі та Дієго Марадони.


– Що означав Пеле для футболу?


– Можливо, він був найвпливовішою людиною за всю історію цього виду спорту. Після появи все розділилося на до і після.


Він багато чого змінив. Наприклад, до того, як Пеле став світовою зіркою, більшість гравців футболки з дев'яткою номером нападника, але потім усі хотіли номер 10, як у Пеле. Лідери команд стали хотіти десятку замість дев'ятки. Це один із багатьох аспектів, які трансформував Пеле.



– Чи було нормальним у 60-ті для вас, аргентинської дитини, обожнювати бразильця, беручи до уваги футбольне суперництво між двома країнами?


- Це було зовсім не нормально, і це створювало мені серйозні проблеми з моїм оточенням. Коли Бразилія стала чемпіоном у 1970 році, я відкрито сказав, що саме так потрібно грати у футбол, і саме так я хотів би грати. Мене багато критикували, але для мене футбол і хороша гра завжди були вищими за національність.


– Оцініть Пеле як гравця. Що вас вражало?

– У нього було все. Він добре володів лівою та правою ногами, був дуже граціозний, сильний і швидкий як газель. Хоча він був схожий на чорну пантеру. Він мав вибухову швидкість на коротких дистанціях і стабільну на довгих, він сіяв хаос серед своїх суперників.


Те, що Марадона та Мессі робили пізніше, Пеле робив раніше – і обома ногами. І все це набагато складніший час для такого талановитого гравця, ніж зараз, – висловився колишній півзахисник збірної Аргентини та чемпіон світу 1978 року.