13 грудня 2022 23:00

Аргентина знищила Хорватію і вийшла у фінал ЧС-2022

Непереможена в Катарі команда Даліча, яка частіше за всіх інших грала овертайми, але не поступалася навіть головним фаворитам букмекерів. Вони вже засмутили одного форварда ПСЖ Неймара, вибивши в серії пенальті Бразилію. Матч стартував о 21:00. Мессі робив усе, аби втілити свою мрію про золото на Мундіалі. У попередніх поєдинках видав 4 плюс 2 за системою гол+пас (більше результативних дій, 7, мав лише Мбаппе). Цікаво, що на минулому Чемпіонаті світу аргентинці зазнали нищівного фіаско. "Полум'яні" розгромили Лео і компанію на груповому етапі 3:0, а ось 24 роки тому тріумфували вже "альбіселестес" (1:0).


Перший удар аж на 16 хвилині трапився. Після розіграшу кутового Юрановіч подав з правого флангу, Ловрен головою не дуже вдало пробив. Мак Алістер пройшов центром і скинув трохи назад під дальній удар. Ліваковіч красиво потягнув удар Енцо Фернандеса, хоча там снаряд міг і не залітати у ворота. Мессі нахабно обікрали на чужій половині. Ковачіч і Крамаріч швидко розігнали контру з рулетками Зідана, завершилося все тактичним фолом аргентинців. Дібу Мартінес так боїться кутових ("альбіселесте" - 2 найнижча збірна турніру), що стелиться в підкаті далеко від воріт.


Перішіч після пасу Ковачіча пробив невлучно. Альварес після закидання з глибини виборов пенальті - Ліваковічу пощастило заробити лише жовту. Мессі дуже впевнено реалізував пенальті, забивши 5 гол і зрівнявшись з Мбаппе на ЧС-2022. Найкращий бомбардир Аргентини в історії чемпіонатів світу (11). Хорватія привезла собі неприємності на стандарті. Мессі підхопив, його збили. Снаряд відскочив до Альвареса, який з центра поля потягнув і висміяв оборону команди Даліча.


Мак Алістер дивом не забив з кількох метрів після подачі кутового. Цього разу Ліваковіч виручив. Серія атак Хорватії, з який найбільше запам'ятався удар Модріча в обличчя супернику та невдалий простріл Юрановіча, який змусив Мартінеса виловлювати м'яч з ближнього кута. Аргентина вміло віддала контроль європейцям, витиснувши зі своїх 38% володіння 1,57 очікуваного гола. "Шашкові" вдарили лише на раз менше (4), однак з нулем влучань та й потягнули ці моменти на 0,17 xG.


Даліч зробив 3 заміни з 46 по 50 хвилини. Аргентина так само майже без м'яча, але загрози йдуть лише від неї. Паредес бахнув здалеку, Мессі обігрався з Енцо, але також влучив у Ліваковіча. Хуліан Альварес, до слова, забив 1 гол на золотому для України молодіжному ЧС-2019 U-20. Це менше, ніж у Сікана чи Супряги. Однак він тут і зараз, у півфіналі дорослого Мундіаля. За годину гри статистика ударів у площину воріт - повний погром (6:0) у тенісному стилі.


Мессі зробив третій гол проходом на правому фланзі. Ще одне тотальне знищення захисту. Альварес легко оформив дубль і поступився місцем Дибалі, який отримав таки перші хвилини на ЧС-2022. Найбільше пенальті на одному Мундіалі: Португалія-1966, Нідерланди-1976, Аргентина-2022. Єдиний прицільний удар Хорватії за 73 хвилини - Перішіч зі штрафного без проблем для Мартінеса. Мессі, до слова, став першим гравцем за всю історію, який взяв безпосередню участь у 20 голах на чемпіонатах світу (11 голів та 9 асистів). Лео випередив таких легенд, як Клозе, Роналдо, Герд Мюллер і Пеле.


Чемпіонат світу, 1/2 фіналу


“Лусаїл Айконік” (Лусаїл)


Головний арбітр: Даніеле Орсато (Італія)


Аргентина – Хорватія 3:0


Голи: Мессі 34 (пен.), Альварес 39, 69


Аргентина: Е. Мартінес – Моліна (Фойт 86), Ромеро, Отаменді, Тальяфіко – Де Поль (Паласіос 74), Фернандес, Паредес (Лісандро Мартінес 62), Маккалістер (Корреа 86) – Мессі, Альварес (Дібала 74)


Хорватія: Лівакович – Юранович, Ловрен, Гвардіол, Соса (Оршич 46) – Брозович (Петкович 50) – Модрич (Маєр 81), Ковачич – Пашалич (Влашич 46), Крамарич (Лівая 72), Перішич


Попередження: Ромеро 68, Отаменді 71 – Лівакович 32, Ковачич 32