18 липня 2022 17:55

Максим ШАЦЬКИХ: "Пахтакор" в Узбекистані - це як "Динамо"

Новий тренер ташкентського "Пахтакора", екс-форвард столичного "Динамо" Максим Шацьких , відповів на запитання журналіста FootBoom.


- Максиме, як виник варіант із роботою головного тренера в "Пахтакоре"? Чи довго думали, і з ким радилися, перш ніж дали свою згоду?

- Дана пропозиція з розряду тих, які не часто трапляються у житті, тому довго не роздумував, а практично відразу відповів "Так".


– У вас ще не було досвіду самостійної роботи головним тренером, коли зрозуміли, що готові до нового виклику?

- Завжди щось відбувається вперше. До того ж я мав досвід роботи помічником головного тренера в такій топовій команді, як київське "Динамо". Я успішно закінчив тренерські курси, отримав диплом, мені знайомий менталітет та особливості життя в Узбекистані. Я народився в Ташкенті, починав тут футбольний шлях, 16 років захищав кольори національної збірної і дуже щасливий, що тепер випав шанс проявити себе тренером. Важливо морально відчувати підтримку у своїх починаннях.


- Хто входить до вашого тренерського штабу?

- У моєму штабі два українські тренери — Віталій Шпанюк та В'ячеслав Бєляєв. Також місцевий тренер з аналітики та ще один місцевий фахівець.


- Які завдання стоять перед "Пахтакором" на сезон?

- "Пахтакор" – чинний чемпіон Узбекистану, тому і завдання на поточний сезон максимальні. Можна провести паралель із київським "Динамо" — виграти все у себе в країні, а у Лізі чемпіонів вийти з групи.


- Назвіть ваші головні тренерські принципи та вимоги.

- Грати першим номером, демонструвати командну швидкість, швидкість прийняття рішень, при втраті м'яча відразу намагатися повернути його, застосовуючи пресинг у найкоротший термін. Неухильно виконувати установку тренера, дотримуватись ігрової дисципліни.


У процесі тренувань вводитимемо нові для команди методи та прийоми, які раніше тут не застосовувалися. Роботи чекає багато, а часу до початку сезону (1 серпня) дуже мало, тому доведеться форсувати підготовку.


- Який стиль гри прищеплюватимете своїй команді, якою бачите гру "Пахтакора"?

- Агресивний стиль гри команди найчастіше призводить до перемог, за умови виконання вищезгаданих вимог. Хочу бачити зіграну команду з гравцями, які думають, які в кожному матчі націлені на перемогу. Важливо постійно підвищувати рівень майстерності гравців та командної гри загалом, радувати грою та результатами своїх уболівальників.


- Кому з тренерів ви хотіли б наслідувати?

- Я стежу за футболом, як вітчизняним, так і закордонним, але когось наслідувати не буду. Копіювання до хорошого не приведе, адже у кожній команді свої умови, вимоги, можливості.


У той же час постараюся брати на озброєння все найкраще, без цього не можна, адже футбол не стоїть на місці і відставати від удосконалень у жодному разі не можна.


- Чи варто очікувати на посилення "Пахтакора" новими гравцями, і чи є серед потенційних новачків представники України?

- Посилення необхідне, але проблема в тому, що існує ліміт на легіонерів, тому над питанням купівлі іноземців треба добре подумати. Українські футболісти затребувані в багатьох клубах і "Пахтакор" не є винятком, але поки що конкретні прізвища називати не можу.