5 липня 2022 11:18

Іван БАЛАН: "У майбутньому чемпіонаті України буде чимало сюрпризів"

Незважаючи на вторгнення росії в Україну, яке розпочалося 24 лютого і триває досі, наша країна намагається жити. Це стосується й футболу. У червні на полях Європи грали збірні України, а зараз вітчизняні клуби почали готуватись до нового сезону, старт якого заплановано на 20 серпня.


Про перспективи змагань в УПЛ та конкуренцію в ній сайт zbirna.com поговорив з авторитетними українськими фахівцями, поставивши їм кілька актуальних питань.

Відкрив цю рубрику заслужений тренер країни Іван Балан.

— На вашу думку, чи вдасться в Україні провести повноцінний чемпіонат?

— Думаю так. Але для цього, у такий нелегкий для нашої країни час, потрібне велике бажання всіх зацікавлених осіб. Звичайно, багато залежатиме від ситуації в країні в цілому і, безумовно, в регіонах, де відбуватимуться змагання зокрема. Не сумніваюся, що керівники нашого футболу ухвалять виважені рішення. Багато буде питань щодо логістики, але час, щоб вирішити ці питання є. Дуже хотілося б, щоб футбол повноцінно повернувся до нашої країни.

— Чи може майбутній сезон стати непередбачуваним за часи незалежності?

— Наразі пішла активна міграція тренерів, футболістів. Тому багато що, як, в принципі, і завжди, залежатиме від комплектації команд і від того, наскільки як уміло наставники проведуть підготовчу роботу. Хоча сюрпризи у будь-якому разі будуть, і їх буде чимало. Можливо, легше буде Динамо, яке має кістяк колективу з українців. Проте, Ворскла, Зоря, Дніпра-1, може, й Чорноморець мають непогані шанси позмагатися з грандами вітчизняного футболу. Як завжди бійцівськими якостями відрізнятиметься Олександрія.

Хоча ми зараз і розмірковуємо, але до початку чемпіонату ще може багато що змінитися, адже невідомо, в якому стані клуби підійдуть до початку турніру. З того, що я читаю у пресі, великі побоювання є за Металіст. Більш-менш стабільно у Кривбасі. Я не знаю, що зараз являють собою Верес, Колос, Минай…

Минулого чемпіонату команди розділилися на умовні три групи, але зараз я не виключаю, що таких буде дві. Одні боротимуться за медалі, інші — за збереження прописки в елітному дивізіоні.

— Наскільки сильно впаде рівень УПЛ у зв'язку із нинішньою ситуацією в країні?

— Сильніший, ніж останніми сезонами він точно не буде. Я навіть скажу, що за майстерністю рівень трохи впаде, бо поїхало чимало якісних футболістів. Проте бажання грати ніхто не може відібрати. Тому після простою у вісім місяців технічні нюанси компенсуватимуться величезним бажанням гравців, а у молоді знову з'явиться шанс заявити про себе на повний голос.

Сергій ДЕМ'ЯНЧУК


Фото - ФК "Ворскла"