16 лютого 2022 10:07
1

Володимир ЄЗЕРСЬКИЙ: "Ми рано перейшли на чемпіонат з 16-ма командами"

Поки в українському чемпіонаті зимова пауза, zbirna.com поспілкувалася з авторитетними вітчизняними фахівцями, поставивши їм кілька актуальних питань, пов'язаних із Прем'єр-лігою. Але треба відзначити, що все це - на даний момент. Що з цього вийшло, судіть самі. Взяв участь у цій рубриці екс-захисник Динамо, Шахтаря та збірної України Володимир ЄЗЕРСЬКИЙ.


— Володимире Івановичу, хто головний претендент на перемогу в чемпіонаті?

— Поки що у нас лише дві команди ведуть боротьбу за золоті медалі, Шахтар та Динамо. Якщо проаналізувати осінню частину чемпіонату, то стабільніше цю дистанцію пройшли кияни. Роберто Де Дзербі поки що лише доносить до своїх підопічних свої принципи гри. І зимова пауза якраз на руку гірникам. Зараз не потрібно форсувати підготовку з огляду на те, що не буде єврокубкових матчів. Думаю, навесні «Шахтар» додасть. У його складі більше індивідуально сильних виконавців. Проте у складі біло-синіх, незважаючи на велику кількість молоді, є досвід головного тренера, котрий зсередини знає український чемпіонат. Упевнений, що навесні на нас чекає цікаве суперництво за перше місце.


— Яка команда здобуде бронзові медалі?

— На третє місце я назвав би трьох претендентів, навіть, незважаючи на семиочкове відставання Ворскли від п'єдесталу. Та гра, яку в осінній частині сезону демонстрував Дніпро-1, поки що робить його головним фаворитом. Але не слід забувати, що на боці Зорі більший досвід подібних баталій. Думаю, перші кілька турів дадуть чіткіші контури цієї боротьби.


— Назвіть чотири колективи, які за підсумками чемпіонату посядуть місця з 13-го до 16-го.

— З огляду на турнірне становище і те, як команди комплектуються, Мінаю та Маріуполю буде складно піднятися вище за 15-е місце. У азовців у складі багато необстріляної молоді, яка складно давати стабільний результат. Ужгородців очолив досвідчений наставник, проте я не бачу, щоби команда посилилася футболістами, з якими можна було б вирішувати серйозні завдання.


А що стосується колективів, які опиняться в зоні перехідних матчів, то в цю компанію я записав би Інгулець, Львів, Металіст 1925, меншою мірою Чорноморець і Рух, які, на мій погляд, непогано працюють на трансферному ринку.


— Який футболіст запам'ятався вам у першій частині сезону?

— Поза сумнівом, виокремлю Шапаренко. Цей півзахисник останнім часом дуже виріс, закріпився у основному складі Динамо. Минулого року Микола стабільно відіграв за свій клуб та збірну України. Також назвав би ще Артема Довбика та Михайла Мудрика. Їхній осінній прогрес відчутний. Тому бажаю цим виконавцям лише рости та радувати не лише вболівальників Дніпра-1 та Шахтаря, а й усіх шанувальників головної команди країни. Ці футболісти там будуть затребувані.


— Що скажете про рівень чемпіонату порівняно з минулими роками?

— Орієнтиром для наших команд є виступ у єврокубках, а там ми не блищамо, тому, на мій погляд, загалом рівень нашої першості знизився. Мені здається, ми рано перейшли на турнір із 16-ма командами. За 12-ти клубів та розподілу на шістки було більше серйозних поєдинків по накалу. До того ж клуби та УАФ зробили для арбітрів усі умови для якісної підготовки, але молодь поки що не справляється, аж надто багато зупинок у ході гри, питань до арбітражу. Немає тієї інтенсивності, яка є у єврокубкових матчах. Багато в чому через це наші клуби і страждають у Європі. Зараз уже нічого не вдієш, цей період треба пережити. Думаю, ще кілька сезонів на перезавантаження піде.


Сергій ДЕМ'ЯНЧУК


Фото - УАФ

Этот ещё ,,експерт"! Ты б вообще с один Мариуполем играл!