31 січня 2022 21:17

Денис ОЛІЙНИК "Пару келихів пива з першої зарплати - і Сікан швидко увіллється в колектив "Ганзи"

Як вже повідомлялося, нападник "Шахтаря" Данило Сікан на правах оренди перейшов в "Ганзу" з німецького Ростока. Угода з німецьким клубом розрахована до кінця сезону-2021/2022. "Ганза" після 20 турів посідає 14-е місце в турнірній таблиці другої німецької Бундесліги, перебуваючи в декількох очках від зони вильоту.


Своїм поглядом на цей трансфер і тим, що робити українському гравцеві, щоб максимально швидко і комфортно вписатися в новий колектив, поділився відомий український футболіст Денис Олійник. Останній не з чуток знайомий з німецьким футболом, оскільки в 2016-2017 роках виступав за місцевий "Дармштадт".


- У Німеччині найважливіше - це дисципліна. Плюс для них дуже важливий мовний момент, так що можу порекомендувати відразу братися за вивчення мови. Німці до цього ставляться дуже педантично. І якщо ти не спілкуєшся німецькою мовою або хоча б не виявляєш бажання її вчити, то це вважається проявом неповаги до їхньої нації, вони це сприймають негативно. Там, якщо подивитися, то жоден тренер не працює, не спілкуючись німецькою мовою. Ті ж Гвардіола, Анчелотті - у них в контракті був пункт з умовою вивчити мову. Це дуже важливий момент, який допоможе в адаптації.


Ну і, звичайно, працювати з максимальною віддачею на 200%. Тому що там для того, щоб грати, ти повинен бути сильніше, ніж німецькі гравці. Нехай не на голову, але щоб це відчувалося. Тому що, якщо легіонер і німецький футболіст знаходяться на одному рівні, завжди віддадуть перевагу німцеві. Я це на собі відчув, і інші футболісти, які грали в Німеччині і з якими я спілкувався, говорили те ж саме.


Ну і треба намагатися бути в колективі, спілкуватися, щоб налагоджувався контакт, не соромитися. Щоб в команді тебе швидше прийняли. Для нашого менталітету це непросто, у нас він все-таки інший. У Європі ж люди більш розкуті, відкриті, відразу заводять знайомство, спілкуються. А ми відкриваємося довго.


- Різниця відчувається між другою Бундеслігою і УПЛ?


- Думаю, що друга Бундесліга не слабша за чемпіонат України. На мій погляд, вона навіть сильніша, якщо не брати "Шахтар" і "Динамо". Там дуже рівний чемпіонат, будь-яка команда може обіграти будь-яку, ти не знаєш, якого результату очікувати. Є команди, у яких бюджет краще за інших - ті ж "Вердер", "Гамбург", але їм все одно непросто буде піднятися в класі, хоча їх бюджет перевищує інші команди в 2-3 рази. З другої Бундесліги набагато важче вийти в Бундеслігу, ніж вилетіти в зворотному напрямку.


- Повертаючись до адаптації в колективі. Яким способом нашим футболістам, тому ж Сікану все-таки простіше влитися в команду, розташувати до себе?


- В ідеалі після підписання контракту або з першої зарплати зібрати хлопців, запросити в ресторан, накрити якийсь стіл, сказати, мовляв, у нас так прийнято в Україні. Тоді відразу увіллється в колектив, однозначно. При цьому підкреслюю, що мова не йде про те, щоб напоїти всіх до упаду. Пару келихів пива буде цілком достатньо, цього ніхто не скасовує. У Німеччині в автобусі після гри у нас пиво в холодильнику було завжди, всі гравці випивали по одній-дві пляшечки. І ніяких зауважень з цього приводу ніхто не робить, всі люди дорослі, всі відповідають за свої вчинки, - резюмував Денис.


Данило Сікан став гравцем "Шахтаря" в січні 2019-го. Двічі виступав в оренді за "Маріуполь". У складі "гірників" провів 22 матчі і відзначився 2 голами в чемпіонаті України (в цьому сезоні забив "Маріуполю" і "Зорі").


Євген Савчук