29 січня 2022 10:53

"Дуже позитивне вирішення складного питання". Алекс Великих про потенційний перехід Владислава Супряги в "Сампдорію"

Директор італійського Департаменту міжнародного агентства Ultimate Sports Алекс Великих поділився думкою з FootBoom про можливий перехід нападника "Динамо" Владислава Супряги в "Сампдорію".


- Перехід Супряги в "Сампдорію", безумовно, можна розцінювати як дуже позитивне вирішення складного питання - будівництво кар'єри молодого нападника, одного з героїв чемпіонату світу U-20.


Відсутність очікуваного прогресу гравця в "Динамо", навіть незважаючи на надані Луческу шанси в Лізі чемпіонів і в чемпіонаті, здавалося б, остудять інтерес команд з топ-чемпіонатів Європи до українського форварда, особливий інтерес Супряга викликав саме у італійських клубів низу і середини турнірної таблиці, які бачили в гравця потенціал для подальшого перепродажу. І якщо минула історія з "Болоньєю" не закінчилася щасливим кінцем, то нинішня ситуація з "Сампдорією" повинна закінчитися переходом. Формула переходу - 1,5 річна оренда з правом викупу це вирішення низки питань як фінансового фейр-плей, так і спортивного - можливість перевірити в топ-чемпіонаті українця.


Здавалося б, перехід в топ-чемпіонат Супряги після невиразного сезону виглядає дивним, але тут потрібно врахувати ряд факторів. По-перше, те, що Супряга свої найкращі моменти реалізовував, граючи на контратаках - і в юнацьких збірних, і в "Дніпрі-1". Це мобільний, швидкісний технічний форвард в завершальній фазі. А ось спроба переформатувати гравця в класичного, більш як би важкого центрфорварда, який повинен і буцатися в штрафному майданчику, і вкривати м'яч, корпусом утримуючи на собі захисників суперника - не привела до тієї ефективності, яку очікували. Тому оточення Супряги мабуть і прийняло рішення повернутися до того першого варіанту Супряги. Для цього гравець скинув масу, повернув швидкість і почав роботу саме над завершенням.


Іншим фактором, пов'язаним з першим і пояснює перехід Супряги в "Сампдорію", є те, що цей клуб зараз бореться за виживання в елітному дивізіоні. Тому її гра від оборони, на контратаках, гра в якій нападник матиме простір, і повинен буде тікати і забивати - фактично все те, що добре робив Супряга в "Дніпрі-1".


При цьому цікаво, що навіть не зберігши прописку в Серії А "Сампдорія" зможе використовувати українця навіть у Серії Б, адже за правилами, навіть не маючи паспорта ЄС, гравець, який вилетів з командою в Серію Б, може грати там (схожа ситуація була у ще одного українського футболіста - Василя Прийми, який перейшовши з "Торіно" в "Фрозіноне", і вилетівши з ним в Серію Б, продовжував высиупать за клуб). Але, звичайно, всі розраховують на те, що "Сампдорії" вдасться уникнути зниження в класі.


Ще один фактор, про який слід згадати, - те, що агентство, що представляє інтереси Супряги, має партнера в Італії, який має хороші відносини з клубом. Цей фактор має значення.


У "Сампдорії" Супрязі доведеться працювати з неординарним фахівцем - містером Джампаоло, якого зовсім недавно призначили на цю посаду. Він - тренер з ідеями, з умінням будувати тренувальний процес, але з непростою психологією, яка втім, побудована на політиці не тиску на футболістів, а це, думаю, зараз вдало підійде Владу.


Для збірної України цей перехід також має велике значення - розширюється коло українських гравців у топ-чемпіонатах, і відповідно, вибір для тренера національної збірної. Колись я говорив, що той, хто повірить в Супрягу, зірве джек-пот, так ось зараз настає той час, який дасть відповідь на всі сумніви або впевненості щодо даного талановитого гравця, - сказав Великих.