20 грудня 2021 22:48
2

"Чи буде цього достатньо для команди? Загадка...". Блогер - про футболіста, якого сватають у "Динамо"

Блогер Михайло Смоловий аналізує гру іранського нападника Аллахьяра Сайядманеша, якого ЗМІ сватають в "Динамо".


- Аллахьяр Сайядманеш


Підводні камені


Цього тексту, напевно, не було б, але в їдальнях, курилках і на прохідних фабрик/заводів примітивні тези журналістів відгукуються. Ностальгія за радянським сприйняттям гри в бей-беги.


Відразу: Сайядманеш безумовно талановитий і здібний футболіст. Але ці просто "взяти і підписати" можуть закінчитися, як з Момо Кадірі.


Свіжі ще історії про Супрягу, Лєднєва і Тимчика. Грати на контратаках і грати першим номером з позиції сили - дві великі різниці. Не всім вдається перехід від першого до другого. Впевненості, що Аллахьяр зможе - немає. А ціна питання мішок доларів.


На тому скріні було, що в ЛЧ Динамо не може грати з позиції сили. Так, кеп, не може. Але купувати гравця за ~5 млн. заради 6 матчів на рік - це розкіш.


Контратаку хтось повинен починати, і проблеми у нас тут, а не в Гармаші, який "не втече". Туди потрібні інвестиції, в початкову фазу.


А у нас всього 10 контратак в 6 матчах ЛЧ (1.67 в середньому). Витратили ми ~5 млн., купили, а що далі? 10 контратак? По 500к за контратаку?


Ми вибігаємо в малу їх кількість не через те, що втекти ніхто не може, нікому з-під тиску вертикальний пас віддати!


Зоря в нинішньому сезоні УПЛ частіше контратакує, здійснюючи при цьому на 6 позиційних атак менше, ніж кияни.


У сухому вираженні:


- 31.78 / 90 торкань у штрафному майданчику у Динамо

- 22.62 / 90 торкань у штрафному біля Зорі


Десь така ж різниця в спробах входження в штрафну. Динамо виконує більше глибоких передач і навісів в 20 метрову зону від воріт.


Нинішня Зоря дуже вертикальна (12.6 передач в хвилину і тільки 82.5% точності). Динамо ж грає в основному проти автобусів (15.4 передачі в хвилину і 87.8% точності).


Якщо для Зорі швидкість ніг у контратаках є чимось обов'язковим, то для Динамо важлива швидкість мізків при зломі штрафного майданчика. Тому цей гіпотетичний трансфер пов'язаний з великими ризиками. Не можна цього не розуміти.


Був абзац, що Аллахьяр це заміна Циганкову: голосив хвилин 5, бився в істериці...


Внизу приклеїв графіки прийнятих передач в нинішньому сезоні УПЛ:


- 10.6 / 90 у Аллахьяра

- 32.28 / 90 у Циганкова


Хлопці журналісти, ви розумієте, що це зовсім різні ігри за формою? Це діаметрально протилежні профілі!


Вітя на рівні УПЛ один з основних плеймекерів команди. Чи використовують Аллахьяра в Зорі для дистрибуції? При 10.6 / 90 прийнятих передачах говорити про це просто смішно:


- 11.6 метрів просування на втрату в іранця

- 21.6 метрів у Віті, який просто більш якісний у творенні


Так, в ролі вінгера Аллахьяр забив 4 з 12 своїх голів в УПЛ, виконав 2 асисти. Але поки ніхто не готовий повною мірою замінити функціонал Циганкова, то це не схоже на посилення. Навіть хоча б на рівні УПЛ...


У ролі форварда Сайядманеш виглядає цікавіше. Але це тільки на папері:


- висока результативність (0.55/90 голів)

- висока точність (48.6%)

- нормальна для УПЛ реалізація (23%)


У чому тоді заковика? А заковика в тому, що колгоспи стоять по 7-8 рил у своїй штрафній, і 5 секунд, які йому дали Сирота з Забарним в останньому матчі, у нього в Динамо не буде. Доведеться шукати "щілини" і будь-які можливості для прийому в штрафний, як це роблять маестро епізодів Буяльський (6.12/90) і Гармаш (6.84/90). А поки ми не маємо достатньої вибірки, щоб стверджувати про наявність такої здатності.


Іранець провів 1.5 сезону рівно: цифри на радарі трохи підросли, можливо він вийшов на т. зв. плато в рамках того, що грає Зоря. Чи буде цього достатньо для ДК? Загадка.


Так і взагалі це дуже слабкий аргумент, що він 1.5 сезону провів в УПЛ: типу освоївся і легко увіллється. Лєднєв навіть більше в Зорі грав і толку? Тимчик легко влився? Не змогли, просять інше і по іншому.


У Динамо вже є футболіст зі схожими параметрами - Вітінью. Він дуже пристойно провів матч з Шахтарем в ролі єдиного форварда. Міг би на вістрі атаки і в ЛЧ зіграти. Але він не має поки того рівня взаєморозуміння, яке є у Гармаша з іншими. Чекаємо поки з'явиться.


Купівля гравця за досить солідну для нас суму завжди ризикований крок. Якщо додати до цього факт, що футболіст не особливо знайомий з ігровими сценаріями за 60%, то подвійно, - написав Смоловий у своєму телеграм-каналі.



всё это демогогия полная...купить классного игрока за 3.5-4 лимона где такое можно ещё сейчас ? он подойдёт Динамо К... это точно не Супряга и прочие...хотя Супряга в другом клубе где играют все на нападающего будет как Довбик забивать
Нет