19 грудня 2021 12:42

Зірваний трансфер в МЮ, ігрові вміння і робота на перспективу. Чому Бенітес хоче підписати Миколенка замість Діня?

Портал Liverpool Echo присвятив невелику статтю захиснику "Динамо" і збірній України Віталію Миколенко, який близький до переходу в "Евертон".


Британські журналісти спробували розібратися, чому Рафаель Бенітес хоче замінити француза Люку Діня на українського захисника.


- "Евертон" зацікавлений у трансфері лівого захисника "Динамо" Віталія Миколенко. 22-річний футболіст потенційно міг би замінити Люку Діня, який нещодавно був відсторонений на дві гри Рафаелем Бенітесом, а потім був оголошений хворим і недоступним для матчу з "Челсі".


Відхід француза більш ніж ймовірно вплине на фінансування покупки Миколенка, при цьому очікується, що гонорар за трансфер українця складе близько 20 млн фунтів стерлінгів.


Незважаючи на свої 22 роки, Миколенко вже є повноцінним гравцем збірної України і з моменту свого дебюту в 2017 році був ключовим гравцем "Динамо" як у внутрішніх турнірах, так і в єврокубках.


Його виступи в цей період показали, що він цікавий і інші великим європейським клубам, в тому числі і "Манчестер Юнайтед", який, як повідомляється, мало не купив Миколенко перед тим, як підписати Алекса Теллеса влітку 2020 року.


За своїм профілем Миколенко відрізняється від Діня. Він вище зростанням і виглядає більш домінуючим гравцем, виходячи з його оборонних аспектів, - це, безсумнівно, подобається Бенітесу.


У минулому сезоні він мав в середньому 70% успішних дуелей в захист. Для порівняння: у минулому сезоні у Діня було набагато менше успішних дій за цим показником - всього 58%.


Але у захисника "Евертона" є перевага з точки зору контратак, чому, безсумнівно, сприяє той факт, що він взяв на себе виконання багатьох стандартних положення англійської команди. У минулому сезоні Дінь зробив сім результативних передач при майже ідентичній загальній кількості очікуваних асистів (хА).


Поки в цьому сезоні Миколенко зробив три гольові передачі, в той час як в минулому сезоні він віддав тільки два результативні паси. Це є справедливою віддачею з його коефіцієнта хА 2,77.


Однак, як і у випадку з Дінем в цьому сезон, така низька віддача може бути наслідком тієї ролі, яку Миколенко грає в "Динамо". Там від нього чекають вибору точного моменту для просування вперед, а не участі в кожній атаці.


Ще одна велика різниця між двома гравцями - їх вік. Миколенко на шість років молодший за Діня. Фанати "Евертона" вже давно кричали, щоб їх клуб ефективніше працював на трансферному ринку. Продаж гравців у розквіті сил зі значним прибутком і придбанням молодих футболістів на заміну – це одна з можливих тактик.


На даному етапі занадто багато невідомих моментів, щоб зрозуміти, чи так буде і в даному випадку. Чи є цей трансфер частиною більш широкого плану підписання нових гравців або просто наслідком очевидного розриву відносин між Бенітесом і Дінем?


Проте, навмисно або випадково, якщо Миколенко зможе домогтися такого ж впливу на гру команди, як і Дінь, а майбутня француза зможе покрити витрати на цей трансфер, то це може виявитися дуже хорошим бізнесом для "Евертона", - підсумували британці.