19 листопада 2021 15:12

Ігор ЛЕОНОВ: "Мудрик міг тренуватися по п'ять-шість годин, тому доводилося його обмежувати"

Головний тренер "Миная" ігор Леонов поділився думками про свого колишнього підопічного Михайла Мудрика.

- У цьому сезоні ми все частіше говоримо про Мудрика. Чи пов'язаний прогрес Михайла з відходом з Шахтаря Тайсона, або з травмами ряду ключових футболістів "гірників"?

- Все-таки йому вже 20 років, а серед своїх однолітків він виділявся і в 17. Виділявся своїми дриблінгом, швидкістю, ударом, мисленням на полі. Не скажу, що він сам виграв чемпіонство за U-17, але великий внесок вніс. Якщо не помиляюся, тоді він забив шість м'ячів з восьми.

Я йому дозволяв грати на атаку, і він показував хорошу гру. Зараз йому 20 років, і не думаю, що його прогрес пов'язаний лише з відходом Тайсона або травмами в Шахтарі. Просто хлопець виріс, він готовий, багато для себе зрозумів і подорослішав.

Раніше він часто брав гру на себе, втрачав м'ячі. Моя думка, що йому пішла на користь оренда в "Арсеналі". Він пограв у дорослий футбол з такими досвідченими і хорошими хлопцями, як Ковпак, Ліпартія або Танковський. З ними він трохи зміцнів. У 18 років він півроку пограв у Прем'єр-лізі, і це пішло йому на користь.

- Які його сильні і слабкі ігрові характеристики? Що йому потрібно зробити, щоб вийти на рівень ефективності Ярмоленка, Циганкова або Коноплянки в молоді роки?

- Він був сильним фанатом футболу і міг тренуватися по п'ять-шість годин. В цілому я йому не забороняв, але бувало, що доводилося обмежувати. Без футболу я його не уявляю. Якби таких хлопців у футболі було б більше...

Іноді бувало надто, І Мудрика треба було зупиняти. Зараз він перебудувався. Михайло виросте в хорошого футболіста, це все відзначали і раніше.

Тренери все йому підкажуть. Але зараз йому потрібно грати у дорослий футбол. Дриблінг - це добре, але потрібно ж віддати, відкритися. Удар, подача - це все у нього є, але потрібно орати все дев'яносто хвилин.

- З технікою все зрозуміло. А який у Михайла характер? Якщо по суті, то саме характер має найбільший вплив на здатність прогресувати в такому віці.

Характер у нього, звичайно, не з масла, але він добрий і чуйна людина, яка все розуміє. Але йому потрібно додати в обороні. Хоча і Неймар особливо не обороняється. Мудрику треба грати на атаку, допомагаючи при цьому команді своїми кращими якостями.

- Куди він може дорости? Мудрик дійсно рідкісний талант або він талановитий лише для наших реалій?


- Так, він талант. Коли у нього був вільний час, він відпрацьовував удари, обведення. А зараз йому підказали, та й сам осмислив і робить те, що від нього вимагають. Наприклад, всі мої вимоги він вбирав як губка, і це дуже гарна якість.

Хлопець фанатіє від футболу, і це дуже здорово. Не кожен так може.

Думаю, що зараз він повинен грати в "Шахтарі". У нас було мало українських атакуючих гравців. Повинен дорости до рівня Соломона, Тете або Тайсона — щоб українець грав у "Шахтарі", і цього я дуже хочу, – сказав Леонов.


Фото - ФК «Шахтар»